Hajókonténerekből épített kínzókamrákat a holland alvilág

A 2018-as választás titkos története 84 színes oldalon.
Megveszem

Kínzókamrás börtönné alakított hét hajókonténert egy holland bűnbanda. Az ország délnyugati részén, Wouwse Plantage egyik raktárában talált konténerekben bilincsekkel szerelt fogászszékeket, illetve kínzáshoz használható fúrókat, szikéket is találtak.

A holland rendőrök a brit és a francia rendőrséggel együttműködve leplezték le a kínzókamrákat, amikről egy, bűnözők által használt titkosított telefonszolgáltatás feltöréséből értesültek. A brit és a francia hatóságok idén júniusban és júliusban tudták feltörni az EncroChat nevű szolgáltatást. Ez egy olyan telefonszolgáltató volt, ami ezer euróért kínált olyan androidos okostelefonokat, amelyeken kikapcsolták a GPS-t, a kamerát és a mikrofont, és további 1500 euróért fél évre titkosított üzenetküldő szolgáltatást is kínált.

De volt egy alapvető hibája a rendszernek: nem végpontok közti titkosítást használtak, hanem egy központi szerveren át futott a kommunikáció, így miután a brit és francia hatóságoknak sikerült beépülniük, fel tudták törni a központi szerveren át titkosított üzeneteket.

Így bukkantak rá a Wouwse Plantage-i kínzókamrák képére, illetve így tudták azonosítani a kiszemelt áldozatokat is, akiket még időben figyelmeztettek, hogy elbújhassanak.

Június 22-én pedig őrizetbe vettek hat gyanúsítottat, akiknek az amszterdami bíróság 90 napra az előzetes letartóztatását is elrendelte. A gyanúsítottakhoz köthető ingatlanokban tartott házkutatások során rendőregyenruhákat és testpáncélt, lopott járműveket, 25 lőfegyvert és kábítószereket is találtak. (Via The Guardian)

Amikor az ország járványellenes intézkedésekre vár, a kormány saját hatalmának bebetonozását tartja a legfontosabbnak. Ezermilliárdos közvagyon ellopásának legalizálása, ideológiai hadviselés a szexuális kisebbségekkel szemben, a választási törvény sokadik megváltoztatása, az ellenzéki együttműködést megakadályozandó... és lesz itt még ötlet. Tavasszal a rendkívüli intézkedések bevezetésének napján megszállták az Indexet. Most mi következik? Addig támogasd a szabad sajtót, amíg lehet! Lépj be a Körbe, vagy támogasd bármekkora összeggel a 444 szerkesztőségét!