Hajókonténerekből épített kínzókamrákat a holland alvilág

Több 444 videó?
Szeretném

Kínzókamrás börtönné alakított hét hajókonténert egy holland bűnbanda. Az ország délnyugati részén, Wouwse Plantage egyik raktárában talált konténerekben bilincsekkel szerelt fogászszékeket, illetve kínzáshoz használható fúrókat, szikéket is találtak.

A holland rendőrök a brit és a francia rendőrséggel együttműködve leplezték le a kínzókamrákat, amikről egy, bűnözők által használt titkosított telefonszolgáltatás feltöréséből értesültek. A brit és a francia hatóságok idén júniusban és júliusban tudták feltörni az EncroChat nevű szolgáltatást. Ez egy olyan telefonszolgáltató volt, ami ezer euróért kínált olyan androidos okostelefonokat, amelyeken kikapcsolták a GPS-t, a kamerát és a mikrofont, és további 1500 euróért fél évre titkosított üzenetküldő szolgáltatást is kínált.

De volt egy alapvető hibája a rendszernek: nem végpontok közti titkosítást használtak, hanem egy központi szerveren át futott a kommunikáció, így miután a brit és francia hatóságoknak sikerült beépülniük, fel tudták törni a központi szerveren át titkosított üzeneteket.

Így bukkantak rá a Wouwse Plantage-i kínzókamrák képére, illetve így tudták azonosítani a kiszemelt áldozatokat is, akiket még időben figyelmeztettek, hogy elbújhassanak.

Június 22-én pedig őrizetbe vettek hat gyanúsítottat, akiknek az amszterdami bíróság 90 napra az előzetes letartóztatását is elrendelte. A gyanúsítottakhoz köthető ingatlanokban tartott házkutatások során rendőregyenruhákat és testpáncélt, lopott járműveket, 25 lőfegyvert és kábítószereket is találtak. (Via The Guardian)