Egykori francia hírszerzőket ítéltek börtönre, mert Kínának kémkedtek

Új fejezet kezdődik a 444 életében.
Érdekel

Zárt ajtók mögött, a nyilvánosság szinte teljes kizárása mellett zajló tárgyaláson ítéltek árulásért börtönbüntetésre két egykori francia hírszerzőt. 

A francia titkosszolgálat (DGSE) egykori tagjai közül a 69 éves Pierre-Marie H. 12 évet, míg a 73 éves Henri M. 8 évnyi börtönbüntetést kapott. Mindketten azért, mert a bíróság bizonyítottnak látta, hogy Kína érdekeit szem előtt tartva elárulták hazájukat. 

A DGSE párizsi központja a Google Street View-nFotó: Google Street View

A Le Monde beszámolója szerint a francia nyilvánosság nagyon keveset tudhatott meg az ügy részleteiről. Annyi azért kiderült, hogy a vád szerint a két férfi a francia titkosszolgálaton belül kémkedett a kínaiaknak. Négy év börtönre ítélték egyikük feleségét, Laurence H.-t is, aki szintén egy külföldi állammal működött együtt. De az ő büntetéséből két évet felfüggesztettek. 

A két egykori ügynököt 2017-ben helyezték vád alá és vették őrizetbe, ekkor már mindketten nyugdíjasok voltak. Annyit lehet tudni, hogy 20 évvel korábban Henri M. a DGSE pekingi állomásán dolgozott. 1998-ban hívták vissza Franciaországba, miután viszonyt kezdeményezett a nagykövet kínai tolmácsával. Pár évvel később visszavonult a hírszerzéstől, majd 2003-ban visszatért Kínába, ahol össze is házasodott az egykori tolmáccsal, majd le is telepedtek az országban. 

Ezzel szemben Pierre-Marie H. sosem dolgozott külföldön, és őt a zürichi reptéren tartóztatták le, ahova sok pénzzel érkezett vissza egy Indiai-óceánon lévő szigetről, ahol egy kínai kapcsolatával találkozhatott. Az AFP francia hírügynökség semmiféle kapcsolatot nem tudott felfedni a két férfi között a kínai szálon kívül. 

Ugyan számos elmélet ér a tevékenységükkel kapcsolatban a francia sajtóban, egyelőre annyit tudni biztosan, hogy mindkét férfit sok hónapon át megfigyelte a titkosszolgálat a letartóztatásuk előtt.

A France 24 cikke megjegyzi,a kilencvenes években kifejezetten feszült volt a diplomáciai viszony Kína és Franciaország között, többek között a Tienanmen téri vérengzés nyugati elítélése miatt, illetve azért, mert Franciaország 1991-ben hadihajókat adott el Tajvannak. 

Olvastátok, láttátok, hogy milyen világ lett itt. A járvány miatt fogynak a reklámok, a kormány miatt fogynak az újságok. Ebben a helyzetben a mi jövőnk is bizonytalanabbá vált, mint az elmúlt 7 évben bármikor. Ha folytatni akarjuk, akkor új fejezetet kell nyitnunk a 444 történetében.

Mi kitartóan mutatjuk, hogy milyen világ van. A szűkülő magyar nyilvánosság miatt most még fontosabb, hogy maradjon Magyarországon megbízható hírforrás. Olyan újságírók, akik megírják az igazat. Ehhez viszont - a ti segítségetekkel - változnunk kell.

Lépj a Körön belülre, regisztrálj, és járulj hozzá az újság működéséhez, cserébe még jobb, erősebb, nagyobb 444-et kapsz!

Koronavírus Hírek, háttér