Ismét mecset lesz a Hagia Szophia

Új fejezet kezdődik a 444 életében.
Érdekel

A török legfelsőbb közigazgatási bíróság pénteken visszavonta az isztambuli Hagia Szophia múzeumi státuszát, így az utolsó akadály is elhárult, hogy a világörökségi helyszínnek és rendkívül népszerű turistalátványosságnak számító épület ismét mecset lehessen, írja a BBC

Kevéssel a döntés bejelentése után Recep Tayyip Erdogan török elnök rendeletet adott ki a Hagia Sophia mecsetté alakításáról. A török államfő péntek este helyi idő szerint pontban 20 óra 53 perckor televíziós beszédet fog tartani. A 20 és az 53 párosítása vélhetően a 2053-as esztendőre, tehát Konstantinápoly bevételének jövőbeni 600. évfordulójára utal.

Fotó: OZAN KOSE/AFP

Az 1500 évvel ezelőtt épített Hagia Szophia eredetileg egy ortodox bazilika volt, majd az Oszmán Birodalom idején alakították át mecsetté, 1934-től pedig múzeumként működött. Az épület hivatalosan is az Unesco világörökségi helyszíneinek egyike, és a világszervezet korábban már arra kérte a törököket, hogy ne változtassák meg az épület státuszát anélkül, hogy párbeszédet indítanának erről.

Ugyanakkor a török államfő, Recep Tayyip Erdogan tavalyi kampánya során támogatta az épület státuszának megváltoztatását, ezzel is eleget téve az iszlamista közösségek régi kérésének. A lépést viszont ellenzik a szekuláris ellenzéki szereplők, és a tervezett döntéshez korábban vallási és politikai vezetők is kritikusan viszonyultak. Köztük a keleti ortodox egyház vezetői, illetve Görögország képviselői is. 

A Hagia Szophiát Jusztiniánusz építtette fel 532 és 537 között az akkori Kelet-Római Birodalom fővárosában, Konstantinápolyban, és egészen 1453-ig, Konstantinápoly elfoglalásáig a bizánci császárság fontos székhelye volt. Az Oszmán Birodalom idején azonban mecset lett az épület, eltávolították az ortodox szimbólumokat róla, és minaret, illetve tornyok kerültek az épületre. Évszázadokkal később pedig a modern, szekuláris Törökország megteremtője, Musztafa Kemal Atatürk rendelte el, hogy az épület múzeumként funkcionáljon. 

Olvastátok, láttátok, hogy milyen világ lett itt. A járvány miatt fogynak a reklámok, a kormány miatt fogynak az újságok. Ebben a helyzetben a mi jövőnk is bizonytalanabbá vált, mint az elmúlt 7 évben bármikor. Ha folytatni akarjuk, akkor új fejezetet kell nyitnunk a 444 történetében.

Mi kitartóan mutatjuk, hogy milyen világ van. A szűkülő magyar nyilvánosság miatt most még fontosabb, hogy maradjon Magyarországon megbízható hírforrás. Olyan újságírók, akik megírják az igazat. Ehhez viszont - a ti segítségetekkel - változnunk kell.

Lépj a Körön belülre, regisztrálj, és járulj hozzá az újság működéséhez, cserébe még jobb, erősebb, nagyobb 444-et kapsz!

Koronavírus Hírek, háttér