Szudánban betiltják a női nemiszerv csonkolását, a nem muszlimok pedig alkoholt is fogyaszthatnak

külföld
2020 július 12., 14:33
Darfúri hétköznapok 10 év száműzetés után
photo_camera Darfúri hétköznapok 10 év száműzetés után Fotó: ASHRAF SHAZLY/AFP

Szudánban úgymond erősítik a nők jogait, a többi között azzal, hogy betiltják a női nemiszerv-csonkítást, illetve hogy a nőknek ezentúl nem lesz szükségük családjuk férfitagjainak engedélyére ahhoz, hogy gyermekeikkel utazhassanak - jelentette be Naszridín Abdulbari szudáni igazságügyi miniszter az állami televízióban. A tárcavezető szombaton este közölte a majdnem négy évtizede bevezetett keményvonalas iszlamista szabályok reformját.

Abdulbari szerint nem büntetik többé az iszlám vallás elhagyását. Továbbá a nem muszlimok nem követnek el többé bűncselekményt azzal, ha magánkörülmények között alkoholt fogyasztanak. Muszlimok számára azonban a tilalom továbbra is fennáll, amelynek megszegőit általában testi fenyítéssel büntetik az iszlám igazságszolgáltatásban.

Az alkoholos italokat 1983-ban tiltotta be Dzsafar Nimeiri akkori elnök szimbolikus whiskys üvegeket dobálva a Nílus-folyóba a fővárosban, Kartúmban.

Abdalla Hamdok miniszterelnök tavaly került hatalomra, civil miniszterei az országot 30 éven át vezető, háborús bűnökkel vádolt Omár el-Besír elnök megpuccsolásában kulcsszerepet játszó tábornokokkal alkotnak törékeny koalíciót. Az átmeneti kormány azt kommunikálja, hogy demokratizálja az országot, véget vet a hátrányos megkülönböztetésnek és békét köt a lázadócsoportokkal.

Frank-Walter Steinmeier német elnök és Abdalla Hamdok
photo_camera Frank-Walter Steinmeier német elnök és Abdalla Hamdok Fotó: ASHRAF SHAZLY/AFP

Nimeiri iszlamista törvénykezése egyik kulcseleme volt a 22 éven át tartó polgárháború kirobbanásának Szudán muszlim többségű északi és többségében keresztények lakta déli része között, ami végül Dél-Szudán elszakadásához vezetett 2011-ben. Az 1989-ben hatalomra került Besír tovább szélesítette az iszlám jog hatályát.

Az ENSZ szerint a 41 millió lakosú Szudán mintegy 3 százaléka nem muszlim. A szudáni keresztények főleg Kartúmban és a Nuba hegyvidéken élnek Dél-Szudán határán. Egyes szudániak azonban különböző hagyományos afrikai vallásokat is követnek. (Reuters, MTI)