Szudánban betiltják a női nemiszerv csonkolását, a nem muszlimok pedig alkoholt is fogyaszthatnak

Új fejezet kezdődik a 444 életében.
Érdekel
Darfúri hétköznapok 10 év száműzetés utánFotó: ASHRAF SHAZLY/AFP

Szudánban úgymond erősítik a nők jogait, a többi között azzal, hogy betiltják a női nemiszerv-csonkítást, illetve hogy a nőknek ezentúl nem lesz szükségük családjuk férfitagjainak engedélyére ahhoz, hogy gyermekeikkel utazhassanak - jelentette be Naszridín Abdulbari szudáni igazságügyi miniszter az állami televízióban. A tárcavezető szombaton este közölte a majdnem négy évtizede bevezetett keményvonalas iszlamista szabályok reformját. 

Abdulbari szerint nem büntetik többé az iszlám vallás elhagyását. Továbbá a nem muszlimok nem követnek el többé bűncselekményt azzal, ha magánkörülmények között alkoholt fogyasztanak. Muszlimok számára azonban a tilalom továbbra is fennáll, amelynek megszegőit általában testi fenyítéssel büntetik az iszlám igazságszolgáltatásban. 

Az alkoholos italokat 1983-ban tiltotta be Dzsafar Nimeiri akkori elnök szimbolikus whiskys üvegeket dobálva a Nílus-folyóba a fővárosban, Kartúmban. 

Abdalla Hamdok miniszterelnök tavaly került hatalomra, civil miniszterei az országot 30 éven át vezető, háborús bűnökkel vádolt Omár el-Besír elnök megpuccsolásában kulcsszerepet játszó tábornokokkal alkotnak törékeny koalíciót. Az átmeneti kormány azt kommunikálja, hogy demokratizálja az országot, véget vet a hátrányos megkülönböztetésnek és békét köt a lázadócsoportokkal. 

Frank-Walter Steinmeier német elnök és Abdalla HamdokFotó: ASHRAF SHAZLY/AFP

Nimeiri iszlamista törvénykezése egyik kulcseleme volt a 22 éven át tartó polgárháború kirobbanásának Szudán muszlim többségű északi és többségében keresztények lakta déli része között, ami végül Dél-Szudán elszakadásához vezetett 2011-ben. Az 1989-ben hatalomra került Besír tovább szélesítette az iszlám jog hatályát. 

Az ENSZ szerint a 41 millió lakosú Szudán mintegy 3 százaléka nem muszlim. A szudáni keresztények főleg Kartúmban és a Nuba hegyvidéken élnek Dél-Szudán határán. Egyes szudániak azonban különböző hagyományos afrikai vallásokat is követnek. (Reuters, MTI) 

Olvastátok, láttátok, hogy milyen világ lett itt. A járvány miatt fogynak a reklámok, a kormány miatt fogynak az újságok. Ebben a helyzetben a mi jövőnk is bizonytalanabbá vált, mint az elmúlt 7 évben bármikor. Ha folytatni akarjuk, akkor új fejezetet kell nyitnunk a 444 történetében.

Mi kitartóan mutatjuk, hogy milyen világ van. A szűkülő magyar nyilvánosság miatt most még fontosabb, hogy maradjon Magyarországon megbízható hírforrás. Olyan újságírók, akik megírják az igazat. Ehhez viszont - a ti segítségetekkel - változnunk kell.

Lépj a Körön belülre, regisztrálj, és járulj hozzá az újság működéséhez, cserébe még jobb, erősebb, nagyobb 444-et kapsz!

Koronavírus Hírek, háttér