Hetente újraértékelik a különböző országok járványügyi besorolását

POLITIKA
2020 július 14., 07:27

Elég sok furcsaságot fedezhetett fel a kormány által kiadott listán, amin azt sorolják, hogy honnan szabad, vagy nem szabad beutazni Magyarországra a járványhelyzet miatt. A lista alapvető rendezési elvének a hasraütésszerű találgatás tűnik, hogy mást ne mondjak, Norvégiát például a sárga kategóriába sorolták, vagyis az onnan beutazóknak karanténba kell vonulniuk. Norvégiában az elmúlt hét nap átlagában napi 6,9 új fertőzést regisztráltak. Ugyanezen a térképen Spanyolország a zöld besorolást kapta, vagyis onnan korlátozás nélkül léphetnek be magyar állampolgárok. Spanyolországban az elmúlt hét napban napi átlag 595 új fertőzöttet regisztráltak. A Spanyolországgal szomszédos Portugáliát a magyar kormány a sárga kategóriába sorolta, bár ott az elmúlt hét napban a spanyolnál alacsonyabb volt a napi átlagos fertőzöttszám. Spanyolországban amúgy a lakosság arányában is sokkal több a fertőzött, mint akár Portugáliában, akár Norvégiában.

De akadnak még más furcsaságok is, például a szomszédos, Orbán Viktor kormányával nagyon-nagyon baráti Szerbia sárga besorolást kapott, bár éppen már napi átlag háromszáz feletti az újonnan azonosított fertőzöttek száma, és éppen kifogyóban vannak kórházi férőhelyekből. A Szerbiával szomszédos Montenegrót, ahol szintén felfutóban van a járvány, így az elmúlt hét napban már napi átlag 64 új fertőzöttet azonosítottak, ugyanakkor a piros, legszigorúbban korlátozott kategóriába sorolták.

Hogy az olyan finomságokról, hogy Új-Zélandot, ahol az elmúlt két hétben összesen 12 új fertőzöttet, a járvány kezdete óta pedig összesen 1545 fertőzöttet azonosítottak, a kormány a piros kategóriába sorolta, míg az Egyesült Államokat, ahol az elmúlt hét napban napi átlag több mint hatvanezer új esetet azonosítottak, a sárgába.

Vagyis felülvizsgálni tényleg volna mit a listán. Hogy ez hogyan történik majd, arról Müller Cecília tisztifőorvos azt állította, hogy a fertőzöttek száma mellett az elmúlt két hét mozgóátlagát is nézik. Gondolom mostantól, mert mint a fenti pár példa mutatja, a jelen lista alapján ezt nem feltételezhetjük. (Via MTI)