Éveken át nem vették komolyan a nő panaszait, majd amikor a rendőrséghez fordult, a polgármester öngyilkos lett

külföld
2020 július 15., 16:31

Pak Vonszun, Szöul polgármestere múlt csütörtök reggel lemondta minden hivatalos programját, hátrahagyott egy búcsúlevelet, majd eltűnt. A levélben azt írta, sajnálja, hogy a családjának mindig is nehéz volt vele, és azt kérte, hamvasszák el. Pak öngyilkos lett, holttestét másnap találtak meg Dél-Korea fővárosának egyik erdős részében.

Ekkor jelentek meg az első hírek arról, hogy a polgármestert szexuális zaklatással vádolhatták. Azóta pedig már azt is tudjuk, néhány órával eltűnése előtt fejeződött be volt titkárnőjének rendőrségi vallomása. A nő késő éjszakáig bent volt a rendőrségen, ahol részletesen beszámolt arról, hogy Pak éveken át zaklatta őt.

photo_camera A polgármester holttestét megtaláló egység. Fotó: ED JONES/AFP

A hatóságok egyelőre nem mondták ki hivatalosan, hogy a két dolog összefügg, de semmi más nem merült fel Pak öngyilkosságának lehetséges okaként. 2011 óta vezette a tízmilliós Szöult, népszerű politikus volt, akit sokan esélyesnek tartottak az elnöki posztra is a következő választáson.

A liberális Demokrata párt tagja volt, aki korábban a katonai diktatúra elleni harcról, az emberi jogok védelméről és arról volt ismert, hogy ügyvédként ő képviselte az áldozatot az ország történetének első, szexuális zaklatás miatt indult perében.

photo_camera Pak Vonszun. Fotó: ED JONES/AFP

Mindezek miatt pártjában sokan, főleg az idősebbek közül nem akarták elhinni az ellene felhozott vádakat. Volt titkárnője elmondása szerint pedig éveken át épp ezzel az érvvel találkozott, amikor elpanaszolta, hogy viselkedik vele Pak:

„A polgármester nem olyan ember.”

A nő azóta nem állt nyilvánosság elé, levelét hétfőn jogi képviselői olvasták fel. Ebben azt írta, Pak éveken át zaklatta őt: fogdosta, helytelen megjegyzéseket tett neki, még alsónadrágos képeket is küldött magáról. Azt akarta, hogy Pak kérjen emiatt bocsánatot, és hogy tetteit a bíróság előtt, törvény alapján ítéljék meg. Úgy érezte, más esélye nincs egy ilyen hatalmas emberrel szemben. Azt is mondta viszont, hogy ha megtörténik a bocsánatkérés, meg akart volna bocsátani.

„Össze kellett szednem a bátorságomat, hogy panaszt tegyek ellene. Ő viszont öngyilkos lett. Soha nem gondoltam a halálra, még akkor sem, amikor nehézségeim voltak, mert soha nem akartam volna bántani azokat, akik szeretnek engem. Nagyon csalódott vagyok, és még mindig nem hiszem el, hogy meghalt.”

A nő jogi képviselői azt mondják, azóta zaklatják őt, és mindenféle meg nem erősített információk keringenek róla az interneten. A polgármester halála miatt pedig elvileg nem folytatódna tovább a nyomozás a zaklatási ügyben, ők mégis azt akarták, vizsgálják ki rendesen az ügyet - szerdán bejelentették, ez a vizsgálat el is indul. Egyelőre az sem világos, hogyan jutott el az információ a polgármesterhez azonnal a kihallgatásról, minden érintett szerv tagadja, hogy tőlük szivárgott volna ki.

photo_camera Gyászoló nő Pak temetésén. Fotó: JUNG YEON-JE/AFP

Az utóbbi években a koreai kulturális, szórakoztatóipari és politikai életben is zaklatási ügyek sora robbant ki. „A nők évtizedeken át küzdöttek azért, hogy elmondhassák történeteiket a szexuális zaklatásról ebben a mélyen patriarchális társadalomban. Az elmúlt években kezdtek változni a dolgok, ahogy a MeToo mozgalom itt is elterjedt” - írta a BBC szöuli tudósítója. A Demokrata pártban az utóbbi időben több hasonló botrány is volt: Ahn Hee-jung kormányzót nemi erőszak börtönbüntetésre ítélték, Puszán város polgármester, O Keo Don áprilisban mondott el, miután egy munkatársnője zaklatással vádolta.

A Pak Vonszun halála utáni napokban voltak olyanok a kormánypártban, akik elhessegették a zaklatásról szóló vádat. Néhány nap elteltével ez a vonal már nem volt tartható.

„Ha nem néznek szembe a nők nehézségeivel az erősen férfiközpontú társadalomban, az kárt okoz a progresszív politikai erőknek. A kormánypártnak el kell felejtenie az arroganciát, és oda kell figyelnie ezekre a kritikákra”, mondta a Bloombergnek Kim Man-hum, a Koreai Politikatudományi Akadémia elnöke. Azóta elnézést kértek, és azt mondták, együttéreznek az okozott fájdalom miatt. (Korea Times, Korean Herald, BBC, Bloomberg)