Világszerte gyerekek millióinak életesélyeit teszi tönkre a járvány

Új fejezet kezdődik a 444 életében.
Érdekel

A koronavírus-járvány világszerte súlyosbítja a gyerekek gondozásában tapasztalható válságot, figyelmeztet az ENSZ Gyermekalapja (UNICEF) friss tanulmányában, ami a járványügyi korlátozások és a gyermeknevelés, valamint a kora gyermekkori oktatás kapcsolatát vizsgálták.

„A kora gyerekkorban elkezdett oktatás az az alap, amelyre a gyerekek fejlődése épül” - mondta Henrietta Fore, a szervezet igazgatója. Márpedig a járvány miatt világszerte szinte mindenhol akadozik az oktatás, ami nagyon rosszul érinti a gyerekek életesélyeit. 

Egy indiai kislány, aki társaihoz hasonlóan március óta nem tud iskolába járni, és mivel nincs otthon internete, egy önkéntes által, a szabadban szervezett tanórán vesz résztFotó: Amarjeet Kumar Singh/Anadolu Agency via AFP

A UNICEF egy nem sokkal korábban közölt tanulmánya szerint világszerte legalább 40 millió gyerek esett ki a kora gyerekkori oktatásból a járvány miatt. Sok családnak választania kellett a gyermekgondozás és a fizetett munka között, ami különösen a nőket érintette, hiszen ők átlagosan háromszor annyi időt töltenek házimunkával, mint a férfiak.

A szegényebb országokban a korlátozások még nehezebbé tették a kisgyermekes családok életét, náluk ugyanis az iskolák más, létfontosságú szolgáltatásokat is biztosítanak, például az étkeztetést. A mostani kutatás szerint 54 alacsony és közepes jövedelemmel rendelkező országban a 3 és 5 év közötti gyerekek mintegy 40 százaléka a családjában is ingerszegény környezetben nevelkedik értelmileg, érzelmileg és szociálisan is. (via MTI) 

Olvastátok, láttátok, hogy milyen világ lett itt. A járvány miatt fogynak a reklámok, a kormány miatt fogynak az újságok. Ebben a helyzetben a mi jövőnk is bizonytalanabbá vált, mint az elmúlt 7 évben bármikor. Ha folytatni akarjuk, akkor új fejezetet kell nyitnunk a 444 történetében.

Mi kitartóan mutatjuk, hogy milyen világ van. A szűkülő magyar nyilvánosság miatt most még fontosabb, hogy maradjon Magyarországon megbízható hírforrás. Olyan újságírók, akik megírják az igazat. Ehhez viszont - a ti segítségetekkel - változnunk kell.

Lépj a Körön belülre, regisztrálj, és járulj hozzá az újság működéséhez, cserébe még jobb, erősebb, nagyobb 444-et kapsz!

Koronavírus Hírek, háttér