Ünneplő helyiek gyűrűjében hagyták el az amerikaiak a bezárt konzulátust a kínai Csengtuban

Új fejezet kezdődik a 444 életében.
Érdekel

Vidáman szelfiző és videózó, néha nacionalista szlogeneket kiáltozó kínai járókelők gyűrűjében hagyták el az utolsó amerikai diplomaták az USA csengtui konzulátusának épületét helyi idő szerint hétfőn délelőtt. A helyi rohamrendőrök igyekeztek megakadályozni a hangos ünneplést, amit az váltott ki, hogy a kínai hatóságok pénteken három napot adtak az amerikaiaknak, hogy kiürítsék és bezárják a 35 éve megnyitott diplomáciai képviseletet. 

Fotó: NOEL CELIS/AFP

A kínai lépés válasz volt arra, hogy az Egyesült Államok a múlt héten kiüríttette Kína houstoni konzulátusát. Az amerikai lépés indoka az volt, hogy az amerikaiak szerint a texasi épület kémközpontként szolgált, ahol nagyban folyt az amerikai szellemi tulajdon ellopása.

Fotó: NOEL CELIS/AFP

A hétfői határidő lejárta előtt az amerikai személyzet elhagyta az épületet, a zászlót pedig leengedték. Az amerikai külügyminisztérium szóvivője elmondta, hogy a konzulátusnak 35 évig központi szerepe volt abban, hogy tartani tudják a kapcsolatot az emberekkel Nyugat-Kínában és Tibetben. Bár nagyon csalódottak a Kínai Kommunista Párt döntése miatt, de a jövőben is törekednek arra a maradék konzulátusokon keresztül, hogy fenntartsák a kapcsolatot az emberekkel ebben a fontos régióban. 

A csengtui konzulátusnak közel 200 alkalmazottja volt, akiknek a többsége helyi volt.  A konzulátus feladata volt a Kína által 1950-ben megszállt Tibet emberi jogi helyzetének, valamint a kínai haderő mozgásának figyelése, de egyben exportlehetőségeket is kínáltak a mezőgazdaságnak és a gépiparnak. 

Nem sokkal később a pekingi külügyminisztérium bejelentette, hogy Kína birtokba vette a konzulátus épületét. Wang Wenbin szóvivő azzal vádolta a konzulátus amerikai munkatársait, hogy beavatkoztak Kína belügyeibe és veszélyeztették az ország biztonságát. A kínai hatóságok már 2013-ban is magyarázatot követeltek az amerikaiaktól, amikor Edward Snowden nyilvánosságra hozta, hogy többek között a  csengtui konzulátuson is működtek titkos megfigyelőeszközök.  

A csengtui konzulátus bezárása után az Egyesült Államoknak négy konzulátusa maradt Kínai szárazföldi területein, valamint egy nagykövetséget is működtet Pekingben. Emelett van egy konzulátusa Hongkongban is. (Guardian/BBC)

Olvastátok, láttátok, hogy milyen világ lett itt. A járvány miatt fogynak a reklámok, a kormány miatt fogynak az újságok. Ebben a helyzetben a mi jövőnk is bizonytalanabbá vált, mint az elmúlt 7 évben bármikor. Ha folytatni akarjuk, akkor új fejezetet kell nyitnunk a 444 történetében.

Mi kitartóan mutatjuk, hogy milyen világ van. A szűkülő magyar nyilvánosság miatt most még fontosabb, hogy maradjon Magyarországon megbízható hírforrás. Olyan újságírók, akik megírják az igazat. Ehhez viszont - a ti segítségetekkel - változnunk kell.

Lépj a Körön belülre, regisztrálj, és járulj hozzá az újság működéséhez, cserébe még jobb, erősebb, nagyobb 444-et kapsz!

Koronavírus Hírek, háttér