Ünneplő helyiek gyűrűjében hagyták el az amerikaiak a bezárt konzulátust a kínai Csengtuban

Vidáman szelfiző és videózó, néha nacionalista szlogeneket kiáltozó kínai járókelők gyűrűjében hagyták el az utolsó amerikai diplomaták az USA csengtui konzulátusának épületét helyi idő szerint hétfőn délelőtt. A helyi rohamrendőrök igyekeztek megakadályozni a hangos ünneplést, amit az váltott ki, hogy a kínai hatóságok pénteken három napot adtak az amerikaiaknak, hogy kiürítsék és bezárják a 35 éve megnyitott diplomáciai képviseletet. 

Fotó: NOEL CELIS/AFP

A kínai lépés válasz volt arra, hogy az Egyesült Államok a múlt héten kiüríttette Kína houstoni konzulátusát. Az amerikai lépés indoka az volt, hogy az amerikaiak szerint a texasi épület kémközpontként szolgált, ahol nagyban folyt az amerikai szellemi tulajdon ellopása.

Fotó: NOEL CELIS/AFP

A hétfői határidő lejárta előtt az amerikai személyzet elhagyta az épületet, a zászlót pedig leengedték. Az amerikai külügyminisztérium szóvivője elmondta, hogy a konzulátusnak 35 évig központi szerepe volt abban, hogy tartani tudják a kapcsolatot az emberekkel Nyugat-Kínában és Tibetben. Bár nagyon csalódottak a Kínai Kommunista Párt döntése miatt, de a jövőben is törekednek arra a maradék konzulátusokon keresztül, hogy fenntartsák a kapcsolatot az emberekkel ebben a fontos régióban. 

A csengtui konzulátusnak közel 200 alkalmazottja volt, akiknek a többsége helyi volt.  A konzulátus feladata volt a Kína által 1950-ben megszállt Tibet emberi jogi helyzetének, valamint a kínai haderő mozgásának figyelése, de egyben exportlehetőségeket is kínáltak a mezőgazdaságnak és a gépiparnak. 

Nem sokkal később a pekingi külügyminisztérium bejelentette, hogy Kína birtokba vette a konzulátus épületét. Wang Wenbin szóvivő azzal vádolta a konzulátus amerikai munkatársait, hogy beavatkoztak Kína belügyeibe és veszélyeztették az ország biztonságát. A kínai hatóságok már 2013-ban is magyarázatot követeltek az amerikaiaktól, amikor Edward Snowden nyilvánosságra hozta, hogy többek között a  csengtui konzulátuson is működtek titkos megfigyelőeszközök.  

A csengtui konzulátus bezárása után az Egyesült Államoknak négy konzulátusa maradt Kínai szárazföldi területein, valamint egy nagykövetséget is működtet Pekingben. Emelett van egy konzulátusa Hongkongban is. (Guardian/BBC)

A független magyar sajtónak soha nem volt olyan nehéz dolga, mint a járvány alatt.

A kormány nem enged újságírókat az egészségügyi intézmények közelébe, és a járvánnyal kapcsolatos legalapvetőbb adatokat sem osztja meg a nyilvánossággal. A közmédia és a többi propaganda csatorna mindent megtesz a valós helyzet elkenéséért.

A 444-en az elénk állított akadályok ellenére is be tudjuk mutatni, hogy áll a járvány Magyarországon és a világban. A pontos számokat, aktuális trendeket bemutató grafikonjainkból, infografikáinkból több millióan tájékozódnak.

Az ezeket összegyűjtő járványadat-oldalunk az utóbbi hónapokban átvette a közszolgálati média szerepét. Olvasóinkat ezzel nem csak tájékoztatjuk, hanem segítünk nekik egészségesnek maradni, és megőrizni szeretteik egészségét is.