Drogot árultak és embereket kínoztak egy észak-olasz város rendőrei

külföld
2020 július 29., 05:34

Nem csillapodnak az indulatok az egész Olaszországot megrázó ügyben: korrupt zsaruk maffiamódszerekkel igyekeztek átvenni a drogkereskedelmet egy észak-olaszországi városban. Az embereket a hatóságok azzal nyugtatják, csupán néhány férges alma keveredett az egészségesek közé, de úgy tűnik, ez kevés lesz.

Tíz rendőrt tartóztattak le múlt héten Piacenzában, Olaszország északi részén, Emilia-Romagna régióban. (Pontosabban carabinierét, ugyanis az országban más a rendvédelem felépítése, de az olaszok többsége a klasszikus feladatokat ellátó, egyenruhás rendőr alatt őket, a magyarul karabélyosoknak vagy csendőrségnek nevezhető, a katonaság alá tartozó carabinierit érti.)

A rendőröket drogkereskedelemmel, lopott áruk értékesítésével, hivatali visszaéléssel, zsarolással, kényszerítéssel és kínzással is vádolják.

Az Odüsszeusz-művelet néven folytatott nyomozást Grazia Pradella ügyész vezette, az ügyben összesen 22 ember után nyomoztak. Öt rendőr jelenleg is börtönben van, főnökük házi őrizetben, négyen pedig csak nagyon korlátozottan hagyhatják el lakhelyüket. Az egész csapatból csupán egy emberről véli úgy az ügyészség, hogy nem vett részt a bűncselekményekben.

Amennyire eddig látszik, a korrupt rendőrök teljesen rátelepedtek a környéken a drogkereskedelemre, még a kis dílereket is ők irányították. Nem ritkán olyan drogot árultak, amit korábban ők maguk koboztak el. A mostani letartóztatások egy hosszú nyomozás eredményei, jó ideje lehallgatták őket. Így derült fény arra is, hogy a rendőrök előszeretettel vertek félholtra külföldieket, elsősorban színesbőrűeket. Egy egyiptomi férfit, akit azzal vádoltak, drogot árul, olyan durván összevertek, hogy a kihallgatások során az egyik rendőr bevallotta, amikor meglátta a padlón a tengernyi vért, azt gondolta, megölték. Máskor két másik díler szeme láttára vertek össze egy marokkói férfit, hogy megtanítsák neki, hogy ha le kell adni a cuccot, akkor adja le.

A rendőrök előszeretettel pózoltak is a zsákmánnyal.
photo_camera A rendőrök előszeretettel pózoltak is a zsákmánnyal. Fotó: Guardia di Finanza

Minél több részlet derül ki arról, pontosan hogyan működött az egész, annál inkább úgy tűnik, hogy az amerikai Shields című sorozat, ami szintén korrupt zsarukról szólt, nagyon hasonlít ahhoz, amit ez a tíz ember az elmúlt (legalább) három év során művelt. A hangfelvételek alapján meg voltak győződve róla, hogy a törvények felett állnak, és ha valaki aggódni kezdett, a másik azonnal megnyugtatta, hogy minden rendben, ők vannak a csúcson, azt csinálnak, amit akarnak, sosem fognak lebukni.

A banda a koronavírus miatti korlátozások idején követte el a legsúlyosabb bűncselekményeket.

Volt, hogy különleges engedélyt állítottak ki egy díler részére, hogy bejusson Lombardiába, Olaszország legfertőzöttebb régiójába, hogy drogot szerezhessen be. Ekkor Lombardiában olyan szinten tombolt a járvány, hogy a legtöbb ember a lábát se tehette ki az utcára.
A rendőrök olyan magabiztosak voltak, hogy attól sem tartottak, életvitelük nem tűnik majd fel senkinek. Pedig egészen nyilvánvaló volt, hogy fizetésükből nem élhetnének olyan fényűzően, ahogy tették. Egyikük egy medencés villában lakott, ahol a járvány miatti lezárások idején óriási bulikat rendeztek. Az egyik ilyen alkalommal valaki kihívta a rendőrséget, de amikor a kiérkező járőrök meglátták, hogy kollégákról van szó, egyszerűen elmentek. Később a rendőr elkérte a felvételt, hogy hallja a bejelentő hangját, vajon valamelyik szomszédjáról van-e szó.

Zsaruk és bűnözők közös képen dicsekednek a drogkereskedelemmel szerzett pénzzel.
photo_camera Zsaruk és bűnözők közös képen dicsekednek a drogkereskedelemmel szerzett pénzzel.

A banda fejének a nápolyi származású, 37 éves Giuseppe Montellát tartják, akit környezete veszélykereső, agresszív embernek tart. A férfi a saját családjának is beszélt arról, hogyan verték össze a marokkói férfit, mindenféle megbánás nélkül, inkább dicsekedve. A lehallgatott felvételekből kiderül, volt, hogy rendőri biztosítást adott a drogot szállító járműveknek az utakon, és hogy éppen arra készült, hogy kicsit komolyabban beszáll a kokainbizniszbe. Montella elismerte bűnösségét, de azzal védekezett, hogy nem egyedül csinálta, és ő csupán 5 ezer eurót keresett a drogokkal.

Az eset óriási felháborodást váltott ki Olaszországban. A banda módszereit a Camorráéhoz (a Nápoly környéki maffia) hasonlítják, és követelik, hogy az egész csendőrséget világítsák át alaposan. Ugyanakkor a hatóságok nem győzik bizonygatni, hogy ez csak egy elszigetelt eset, nem szabad ez alapján megítélni a rendőrök munkáját.

Matteo Salvini, a szélsőjobboldali Liga vezetője, egykori belügyminiszter azt mondta, hogy csupán néhány ember követett el hibát, és ez alapján hiba lenne az egész testületet elítélni.
Roberto Saviano újságíró, a Gomorra című könyv szerzője véleménycikkében azt írta, mivel 14 éve rendőrök között él (a maffia halálosan megfenyegette, ezért állandó rendőri védelem alatt áll), tudja, hogy ezek a most letartóztatott emberek nem rendőrök, nem hívhatták volna magukat annak. Szerinte az eset egyik tanulsága, hogy ideje lenne dekriminalizálni a könnyű drogokat, hogy ne az alvilág profitáljon belőle. Ugyanakkor felteszi a kérdést, vajon miért tevékenykedhettek ilyen sokáig zavartalanul? Szerinte nehéz elképzelni, hogy anélkül vehettek rész a drogkereskedelemben, hogy szövetséget kötöttek volna a ’ndranghetával, azaz a calabriai maffiával.