A kormány 5 milliárddal bővíti a közmunka keretét

Új fejezet kezdődik a 444 életében.
Érdekel

A péntek esti Magyar Közlönyben jelent meg az a kormányhatározat, amivel a kormány „rögzíti, hogy mindenki számára, aki ezt igényli, a közfoglalkoztatás keretében munkalehetőséget biztosít”. A jogszabály szövege szerint a kormány ezzel igyekszik megerősíteni a szándékát, miszerint a  Gazdaságvédelmi Akcióterv keretében annyi munkahelyet hoz létre, amennyi a koronavírus világjárvány következtében megszűnik. 

Erre a célre most engedélyezi, hogy 5 milliárd forinttal túllépjék a Start-munkaprogram kiadási előirányzatát. 

Fotó: Magyar Közlöny 2020. évi 180. szám

Pedig a 2020-as költségvetés tervezésekor a kormány még a közmunkaprogram visszanyesésével számolt, és 2019-es 180 milliárdról idénre 140 milliárdra csökkentette a Start-munkaprogramra szánt pénzt. Így at most megengedett 5 milliárdos túllépés arányaiban nem jelent hatalmas változást.

A zsugorodás már évek óta tart, a közmunkára szánt keret 2016-ban még 340 milliárd forint volt. Ezzel párhuzamosan a közfoglalkoztatásban résztvevők száma is csökkent: tavaly tavasszal már csak 125 ezren vettek részt a programban. 

Olvastátok, láttátok, hogy milyen világ lett itt. A járvány miatt fogynak a reklámok, a kormány miatt fogynak az újságok. Ebben a helyzetben a mi jövőnk is bizonytalanabbá vált, mint az elmúlt 7 évben bármikor. Ha folytatni akarjuk, akkor új fejezetet kell nyitnunk a 444 történetében.

Mi kitartóan mutatjuk, hogy milyen világ van. A szűkülő magyar nyilvánosság miatt most még fontosabb, hogy maradjon Magyarországon megbízható hírforrás. Olyan újságírók, akik megírják az igazat. Ehhez viszont - a ti segítségetekkel - változnunk kell.

Lépj a Körön belülre, regisztrálj, és járulj hozzá az újság működéséhez, cserébe még jobb, erősebb, nagyobb 444-et kapsz!

Koronavírus Hírek, háttér