Élelmiszerhiányt okozhat a bejrúti robbanás

külföld
2020 augusztus 07., 15:55
Az összeomlott gabonasiló. Más nagy raktár nincs az országban, ez pedig ellátási gondokhoz vezethet, mert Libanon szinte teljes gabonaszükségletét importból fedezi.
photo_camera Az összeomlott gabonasiló. Más nagy raktár nincs az országban, ez pedig ellátási gondokhoz vezethet, mert Libanon szinte teljes gabonaszükségletét importból fedezi. Fotó: STR/AFP

A Bejrút kikötőjében felrobbanó csaknem 2500 tonna műtrágya nemcsak az ország legnagyobb kikötőjét döntötte romba, hanem az ország legnagyobb, egyben egyetlen gabonaraktárát is. Az országban, ami 80 százalékban importból kénytelen eltartani magát, és ahol a második legnagyobb kikötőbe tervezett gabonaraktár építéséről már évekkel ezelőt lemondtak.

Vagyis az a fura helyzet állt elő, hogy Libanonban most hatalmas mennyiségű műtrágya okozhat élelmiszerhiányt, akár éhínséget.

Libanon szinte teljes gabonaszükségletét importból kénytelen fedezni, a behozott teményt pedig raktározni is kéne valahol, de most csak a privát malomipari cégek kis raktárai maradtak csak meg az országban, ahol csupán az őrlésre váró gabonát raktározzák.

Libanon havi szükséglete 35-40 ezer tonna, a leomlott bejrúti silóban 120 ezer tonnát, vagyis három havi adagot tudtak tárolni. De csak 15 ezer tonna volt benne.

A gabonakészlet, de még inkább a gabonaraktár megsemmisülése így újabb hatalmas problémát jelent, pedig a robbanás eleve szinte megoldhatatlan helyzetet teremtett azzal, hogy 250 ezren maradtak miatta otthon nélkül az országban, ahol eleve másfél millió menekültet kéne elszállásolni, miközben tavaly összeomlott a bankrendszer, és erre a válsághelyzetre jött rá idén a koronavírus és az azt követő gazdasági összeomlás. (Via Reuters)