Emberölés miatt nyomoznak a Sátoraljaújhelyen meghalt rab ügyében

A 2018-as választás titkos története 84 színes oldalon.
Megveszem

Az ügyészség vizsgálja annak a 34 éves férfinek a halálát, aki július 23-án halt meg intézkedés közben a sátoraljaújhelyi börtönben. A BV közleménye szerint „a fogvatartott dühöngő magatartást tanúsított és támadólag lépett fel, amellyel a felügyelet felszólítására sem hagyott fel, ezért vele szemben szükségessé vált a kényszerítő eszköz alkalmazása”. Azonban az intézkedés során rosszul lett, majd eszméletét vesztette. A börtön egészségügyi személyzete azonnal megkezdte újraélesztését, amit az OMSZ kiérkező munkatársai folytattak, azonban az életét már nem tudták megmenteni.

A Sátoraljaújhelyi Börtön és Fegyház udvaraFotó: Balázs Attila/MTI/MTVA

A Blikk úgy tudja, hogy a 8 éve börtönben ülő férfinak már csak egy évet kellett volna lehúznia. A család szerint a rokonuk a börtönőrök bántalmazásába halt bele. Az ügyben a  Debreceni Regionális Nyomozó Ügyészség emberölés bűntette és más bűncselekmény miatt rendelt el nyomozást. A Büntetés-végrehajtás Országos Parancsnoksága pedig belső vizsgálatot indított. 

A 2018-as országgyűlési választáson elmaradt az ellenzéki összefogás, a Fidesz pedig újra kétharmados többséget szerzett. Az ide vezető titkos tárgyalásokról, és a színfalak mögött zajló belső küzdelmekről szól a MAKRO legfrissebb száma. Magyari Péter, a 444 egyik legismertebb oknyomozó újságírója hónapok át készített háttérinterjúkat a hazai politikai élet legbefolyásosabb szereplőivel, és ezek alapján keresi a választ a magyar demokrácia alapkérdésre: “Leváltható-e még választásokon a kormány?”

Megveszem a Makrót