Családtagjait nevezte ki miniszternek a srí lankai elnök

család
2020 augusztus 12., 13:16

Megalakult szerdán az új Srí Lanka-i kormány, a 26 tagú kabinetjében pedig helyet kapott Gotabaja Radzsapaksza elnök komplett famíliája is - írja az MTI.

Az elnök bátyja, Mahinda Radzsapaksza a kormány munkájának koordinálása mellett a pénzügyi, városfejlesztési és buddhista ügyekért felelős minisztériumot is vezeti majd. Az elnök másik fivérét, Csamal Radzsapakszát pedig a vízügyi minisztérium élére nevezték ki. Az elnök unokaöccse, Namal Radzsapaksza az ifjúsági és sportminisztériumot kapta meg.

photo_camera Gotabaja Radzspaksza elnök az új srí lankai kormány beiktató ceremóniáján egy colombói buddhista templomban Fotó: LAKRUWAN WANNIARACHCHI/AFP

Radzsapakszáék választási tömbje, a Népi Front Koalíció a múlt héten kétharmados többséget szerzett a Srí Lanka-i parlamenti választásokon, így a 225 parlamenti helyből 146-ot tudhat magáénak. Mivel szövetségesei legalább öt további mandátumot szereztek, a kormánypártnak meglesz a kétharmados többsége, bebiztosítva a tavaly novemberben megválasztott Gotabaja Radzsapaksza elnök hatalmát is.

A kormányzó párt így véghez viheti a tervezett alkotmánymódosítást is, amellyel kiszélesítenék az államfői jogköröket, és megszűnne az a korlátozás is, amely szabályozza, hogy egy ember hány ciklusban töltheti be az elnöki tisztséget.