Lezárták a szentendrei belváros egy részét az omladozó műemléképületek miatt, sehol a felújításra ígért állami forrás

turizmus
2020 augusztus 12., 11:18

Napok óta nem látogatható Szentendre egyik legszebb belvárosi tere, a Templom tér, mert a városvezetés szerint balesetveszélyessé váltak az oda vezető utak - írja a 24.hu. A Templomdomb műemléki védettséget élvező épületei kerültek kritikusan rossz állapotba, amelyek felújítására három éve, még bőven a 2019-es önkormányzati választások előtt ígért állami forrást a kormány.

2017-ben született ugyanis egy kormányhatározat, amely a kiemelt turisztikai térségnek számító Dunakanyar fejlesztéseinek támogatásáról rendelkezett. E szerint Szentendrének 8,2 milliárd forintos keret jut, ebből a város a templomdombi felújítás mellett 2,6 milliárdot költhet a Fő téren álló Képtár, az egykori kereskedőház rekonstrukciójára, és további 2,6 milliárdot a Duna korzó újjáépítésére.

A beígért forrás azonban a mai napig nem érkezett meg, az említett épületek állaga viszont tovább romlott. Olyannyira, hogy Fülöp Zsolt polgármester szerint, ha nem kezdődhetnek el hamarosan az állagmegóvó-felújító munkálatok, elképzelhető, hogy a szentendrei Fő téren is forgalomkorlátozásokat kell bevezetni. A város ikonikus épülete, az 1700-es évek elejéről származó dalmát típusú kereskedőház, amelyre elvileg megvan a 2,6 milliárdos támogatás, ugyanis annyira leromlott állapotban van, hogy egyes részeit hálóval borították be, hogy védjék a gyalogosokat a lehulló cserepektől és faldaraboktól.

A 24.hu beszámolója szerint a szentendrei önkormányzat most a Duna túlpartján fekvő Vác városával közösen fordult a késedelemért szerintük felelős Magyar Turisztikai Ügynökség vezetőjéhez, Guller Zoltánhoz. A váci belvárosban is több történelmi épület jutott az összeomláshoz közeli állapotba, holott rekonstrukciójuk az ígért állami támogatásból megoldható lenne. A 2017-es kormányrendelet alapján a városnak 4 milliárd forint járna a munkálatok finanszírozására.

Júliusban küldött levelükben Fülöp Zsolt és a váci polgármester, Matkovich Ilona személyes találkozót kértek Guller Zoltántól, hogy a felújítási projektek megindításáról egyeztessenek, de a lap szerint megkeresésükre ezidáig nem érkezett semmilyen válasz.

Pedig a Magyar Turisztikai Ügynökség még idén júniusban is jelentős összegeket osztott szét egyedi turizmustámogatások címén. A támogatásokat a vezérigazgató döntése alapján ítélték oda a pályázóknak, az egyenként több százmilliós, sőt milliárdos összegek nyertesei között nem akadt egyetlen ellenzéki önkormányzat sem. Felcsút fideszes vezetése viszont például másfél milliárd forintot kért az árvízcsúcs-csökkentő tározó környezetének turisztikai célú fejlesztésére - írja a hírportál.