A puccs után kinevezték Mali új vezetőjét, Assimi Goita ezredest

külföld
2020 augusztus 19., 17:23

Maliban megnevezték az előző napi katonai hatalomátvétel nyomán az ország vezetésére kiválasztott megbízottat: Assimi Goita ezredes lesz az.

Assimi Goita ezredes sajtótájékoztatója Bamakóban 2020. augusztus 19-én.
photo_camera Assimi Goita ezredes sajtótájékoztatója Bamakóban 2020. augusztus 19-én. Fotó: Malik Konate/AFP

Az ezredest a Nép Megmentésének Nemzeti Bizottsága választotta meg az ország élére. A puccs után ez a testület vezeti a közép-afrikai országot.

Assimi Goita az ország középső katonai övezetének a különleges erőit vezette eddig. Ez a térség van kitéve leginkább a szélsőséges iszlamista erők támadásainak és a különböző népcsoportok között az utóbbi években elszaporodott erőszakos cselekményeknek.

A bizottság felszólította a minisztériumok főtitkárait, hogy biztosítsák a kormányzati munka és az állami adminisztráció folyamatosságát, összhangban egy korábbi bejelentéssel, ami szerint a junta védnöksége alá veszi a közszolgáltatásokat. A lakosságot arra kérték, hogy folytassa szokásos tevékenységét, és tartózkodjon a vandalizmustól, a zavargásoktól. Kijárási tilalom elrendeléséről nem érkezett jelentés.

Egyéb intézkedésekről nem közöltek részleteket azon kívül, hogy „ésszerű időn belül” parlamenti választásokat akarnak szervezni, és hogy tiszteletben tartják a Mali által megkötött nemzetközi szerződéseket.

photo_camera Fotó: MALIK KONATE/AFP

Helyi jelentések szerint a puccs még nincs kihatással Maliban az iszlamista szélsőségesek ellen harcoló nemzetközi katonai erők tevékenységére.

A szerződésekhez való ragaszkodás kinyilvánítása ellenére a nemzetközi közösség elítélte a hatalomátvételt, és követelte a letartóztatott politikusok szabadon bocsátását, és a visszatérést az alkotmányos rendhez.

Ilyen értelmű nyilatkozatot adott ki az ENSZ, az Európai Unió, az Afrikai Unió és a Nyugat-afrikai Államok Gazdasági Közössége (ECOWAS), aminek Mali is a tagja. Az Afrikai Unió felfüggesztette Mali tagságát, az ECOWAS pedig az ország szavazati jogát. A Malival szomszédos tagországok lezárták vele közös határaikat, és az államfők tanácskozást hívtak össze. Az ENSZ Biztonsági Tanácsa is rendkívüli ülést tart az ügyben. (MTI)