Németországban törvénybe írnák, hogy legalább napi egy órát sétáltatni kell a kutyákat

ÁLLAT
2020 augusztus 20., 14:37

Jókora vitát váltott ki Németországban a mezőgazdasági miniszter bejelentése, miszerint tanácsadói javaslatára törvénybe iktatná, hogy a kutyákat legalább naponta kétszer, összesen egy órára el kell vinni megsétáltatni.

„A házikedvencek nem plüssállatok, figyelembe kell venni a szükségleteiket” - indokolta a döntést Julia Kloeckner. Németországban minden ötödik háztartásban tartanak kutyát, úgyhogy a népesség elég nagy százalékát érintené egy ilyen szabály.

Kutya hűsíti magát egy szökőkút vizében a kánikulában a budapesti Szabadság téren 2020. augusztus 9-én.
photo_camera Egy budapesti kutya Fotó: Mohai Balázs/MTI/MTVA

Ennek megfelelően sokan ki is borultak rajta, a Bild című bulvárlap azonnal ostobaságként számolt be róla. A Reuters idéz egy gazdikat tömörítő civil szervezetet is, ahol nevetségesnek tartják az ötletet, hiszen az emberek többsége szerintük így is eleget sétáltatja a kutyáját. „Valószínűleg jó szándékú, de irreális ötlet ráhúzni egyetlen szabályt az összes kutyára” - mondta a VDH nevű szervezet szóvivője.

Egy kutyatréner, Anja Striegel szerint azért sem jó a javaslat, mert az állat egészségi állapotától, életkorától és fajtájától is függ, hogy mennyi mozgásra van szüksége. „Egy fiatal, fitt labrador számára egészségesebb naponta két órát sétálni, mint egy szívproblémás mopsznak” - mondta a Süddeutsche Zeitungnak.

photo_camera Egy másik kutya még mindig nem Németországban, hanem az orfűi kutyastrandon Fotó: Sóki Tamás/MTI/MTVA

Németországban a német juhász és a tacskó a két legnépszerűbb kutyafajta, utánuk jönnek a labradorok, a retrieverek, a Jack Russell terrier és a mopsz.

Kérdés az is, hogyan lehetne betartatni egy ilyen szabályt. A szövetségi kormány a tartományokra bízná, de a részletekről egyelőre fogalma sincs senkinek.