2012 óta a legkevesebb osztalékot fizették ki világszerte a cégek a 2. negyedévben

gazdaság
2020 augusztus 24., 11:08

Az idén a második negyedévben globálisan kifizetett osztalékösszeg közel egy évtizede a legkisebb volt, mivel a koronavírus-járvány miatt megtépázott cégek közül sok úgy döntött, egyáltalán nem fizet a részvényeseinek.

A Janus Henderson alapkezelő számításai szerint a június végével záródott 3 hónap alapján a részvényeseknek juttatott osztalékösszeg 382,2 milliárd dollárt tett ki, ami a legkevesebb 2012 második negyedéve óta. Az előző évhez képest bekövetkezett 22 százalékos csökkenés pedig a legnagyobb azóta, hogy a Janus Henderson 2009 óta követi a osztalékkifizetések alakulását.

A Royal Dutch Shell brit olajipari cég, a Westpac ausztrál nagybank vagy éppen a Boeing amerikai repülőgépgyártó a koronavírus-járvány miatt leállította a kifizetést vagy jelentősen csökkentette az osztalékösszeget a 2. negyedévi teljesítménye alapján.

A Janus Henderson alapkezelő számításai szerint a világon a cégek 27 százaléka csökkentette az osztalékot, kivéve Észak-Amerikát, ahol a kanadai cégek osztalék-kifizetését nem befolyásolta a világjárvány. A legrosszabb helyzet Európában alakult ki a 2. negyedévben. Így például a brit cégek 15,6 milliárd dollár osztalékot fizettek ki részvényeseiknek a tavalyi 2. negyedévi 34 milliárd dollár után, de a francia cégek is csak 13,3 milliárd dollárt az egy évvel korábbi 38,4 milliárd dollár után.

Az alapkezelő legderűlátóbb forgatókönyve szerint a globálisan kifizetett osztalékösszeg idén 17 százalékkal lesz kisebb tavalyhoz képest, és 1180 milliárd dollárt tesz majd ki. A másik véglet szerint a részvényesek 23 százalékkal kisebb, 1100 milliárd dollárt osztalékhoz jutnak idén. (MTI)