Áthelyezi alapítójának mellszobrát a British Museum, mert a férfi rabszolgákból gazdagodott meg

külföld
2020 augusztus 25., 10:48

A londoni British Museum eltávolítja alapítójának, Sir Hans Sloane-nek a mellszobrát az eddigi központi helyéről, és egy olyan részlegre helyezik át, ahol életművét a brit gyarmatbirodalom kontextusában magyarázzák majd.

Sloane ugyanis rabszolgatartó volt, és a múzeum igazgatója, Hartwig Fischer szerint fel akarják tárni, hogy az intézménynek milyen kapcsolata volt a gyarmatosítással. Fischer arról beszélt a Telegraphnak, hogy nem szabad semmi eltitkolniuk ezzel kapcsolatban semmit, hiszen a tudás jelenti a gyógyulást.

photo_camera Fotó: Wikimedia

A British Museum kurátorai a Guardian szerint elismerték, hogy a Black Lives Matter mozgalom tüntetései is befolyásolták a döntést, melyek az amerikai George Floyd halála után törtek ki.

Sloane orvos volt, 1660-ban született Írországban, és műgyűjteményét többek között jamaicai cukornád-ültetvényeken dolgozó rabszolgák munkájából finanszírozta. Ebből a gyűjteményből nőtt ki aztán a British Museum. Fischer szerint amúgy Sloane mellszobrával senki nem foglalkozott, amíg az eddigi talpazatán állt, de most az áthelyezésével reflektorfénybe helyezték.

A világ egyik legismertebb múzeuma jóval kevésbé érzékeny amúgy, amikor arról van szó, hogy gyűjteményében a mai napig rengeteg olyan műtárgy szerepel, melyet a világ különféle részeiről egyszerűen elloptak. Augusztus elején a Vox egy videóriportban foglalta ezt össze:

link Forrás