Három hét alatt 64 millió éttermi étkezés felét fizette ki a brit állam, hogy így segítsen az éttermeknek

külföld
2020 augusztus 28., 07:13

A brit kormány júliusban hirdette meg az akciót, melynek keretében augusztusban minden héten hétfőtől szerdáig minden étteremben elköltött ebéd árának felét az állam állja, maximum 10 font/étkezés értékben. A program elég nagy sikernek bizonyult, a pénzügyminisztérium szerint augusztus első három hetében összesen 64 millió étkezéshez járult hozzá a költségvetés, írja a Guardian.

A program a koronavírus-járvány miatt szenvedő éttermi-vendéglátó szektor megsegítésére jött létre, mivel a lezárások idején az éttermek forgalma több mint 60 százalékkal esett vissza.

photo_camera Fotó: Kate Green/Anadolu Agency via AFP

A kormány szerint a programnak köszönhetően közel kétmillió ember munkahelye került nagyobb biztonságba. Ők azok, akik a vendéglátásban dolgoznak. Az éttermek eddig mintegy 336 millió fontot igényeltek a számlák után az államtól, ami arra utal, hogy egy ebédelő egyszeri költsége átlagosan 5,25 fontra jött ki. A program becsült költségvetése előzetesen 500 millió font volt, de nem kizárt, hogy a végösszeg végül magasabb lesz.

Látni azt is, hogy az éttermi forgalom 61 százalékkal nagyobb lett a hét elején, mint egy évvel ezelőtt ilyenkor volt. Elemzők szerint főleg a kisvárosok és a tengerparti helyek éttermei profitáltak a programból, míg a nagyvárosok belvárosi helyei, mivel az irodákba még sok helyen nem tért vissza az élet, kevésbé jártak jól.

A program annyira nagy siker volt, hogy több nagyobb étteremlánc, illetve kisebb éttermek is meg fogják hosszabbítani szeptemberre, de ekkor a költségeket már nem az állam fogja állni, hanem az éttermeknek kell kigazdálkodniuk.