Anyagilag is magára hagyta az állam a gyerekes szülőket vírusügyben iskolakezdéskor

A 2018-as választás titkos története 84 színes oldalon.
Megveszem

Minden gyerekes szülő pontosan tudja, hogy a járvány lelkileg mennyire kikészítette a társaságuktól megfosztott iskolásokat és hogy mekkora a drukkolás a körükben, hogy ez a tanév élőben, az iskolákban, közösségben indulhasson el. 

Ennek az esélyeit radikálisan csökkenti a magyar állam bizarr hozzáállása a teszteléshez. Mármint az, hogy sok európai országgal ellentétben nálunk nem ingyenesek az indokolt PCR-tesztek sem. Még a sulikban sem.

A nyári szünet utolsó napjaiban sokan szembesülhettek azzal a problémával, hogy az iskolájukban felmerült a fertőzés lehetősége. Mondjuk mert a nyári táborban kiderült valakiről, hogy koronavírusos. Vagy mert a családok egy része olyan országban nyaralt, ahol már hetekkel ezelőtt reális volt a fertőzésveszély. 

Sok iskolában bizonytalanodtak el a szülők, gyerekek és tanárok, hogy ilyen körülmények között el lehet-e kezdeni egyáltalán az évet. Van, ahol otthoni karanténra kötelezik a gyanúba keveredetteket. Van, ahol PCR-tesztet kérnek. Teljesen érthető módon. De a PCR-tesztek 30 ezer forint körüli ára sokaknak nehezen vagy sehogy sem kifizethető.

Ahogy elindul a tanév, itt-ott még a legjobb esetben is lesznek pozitív esetek. Ha az iskola egyébként megfelelően alakította ki az oktatás napi rutinját, ilyenkor a potenciális érintettek gyors tesztelésével napokon belül kideríthető lenne, hogy elterjedt-e a vírus, és ha nem, folytatható lenne a tanítás élőben, a megfelelő óvintézkedések mellett.  

Állami szerepvállalás nélkül viszont igen hamar odáig fajulhat a helyzet, hogy inkább gyorsan újra bezárják az iskolákat. Amit, ha ez elkerülhetetlen lépés, nyilván mindenki lenyel egy ilyen szituációban, akkor is, ha nagyon rosszul jön. De a helyzet az, hogy célzottan elvégzett, államilag fizetett tesztekkel az eszkalálódás talán megelőzhető lenne. Vagy ha végül nem is, mindenképpen el lehetne tolni az iskolazárás idejét.  

Így azonban, hogy a magyar állam cserben hagyja a szülőket és a gyerekeket is, akár napokon belül is összeomoljon az egész. Pedig - és ezt is jól tudja minden szülő - a gyerekeknek már pár hét közösségi élet baromi sokat jelentene.

Amikor az ország járványellenes intézkedésekre vár, a kormány saját hatalmának bebetonozását tartja a legfontosabbnak. Ezermilliárdos közvagyon ellopásának legalizálása, ideológiai hadviselés a szexuális kisebbségekkel szemben, a választási törvény sokadik megváltoztatása, az ellenzéki együttműködést megakadályozandó... és lesz itt még ötlet. Tavasszal a rendkívüli intézkedések bevezetésének napján megszállták az Indexet. Most mi következik? Addig támogasd a szabad sajtót, amíg lehet! Lépj be a Körbe, vagy támogasd bármekkora összeggel a 444 szerkesztőségét!