Montenegro történetében először kapott ki a nyugatbarát Djukanovics-párt, győzött a szerb- és oroszpártiak vezette ellenzék

A 2018-as választás titkos története 84 színes oldalon.
Megveszem
Milo Đukanović volt montenegrói miniszterelnök. Az ügyészség szerint Moszkvából irányított szerb puccsisták meg akarták ölni. Fotó: AFP / SAVO PRELEVICFotó: SAVO PRELEVIC

Hiába lett most is a legnagyobb politikai erő, a montenegrói Demokratikus Szocialista Párt (DPS) története legrosszabb eredményével elvesztette a parlamenti választásokat és ha minden a papírforma szerint alakul, ha szűk többséggel is, de az ellenzéke alkothat koalíciót. 

Az ellenzéki koalíció vezető ereje a főleg szerb származásúakat és szerb ortodox vallásúakat tömörítő Demokratikus Front.

Montenegrót 1991 óta kormányozta a DPS, illetve a párt vezetője, az önálló Montenegro atyja, Milo Djukanovics. Utóbbi néha miniszterelnökként, néha - mint épp most is - elnökként. Az ő irányítása alatt váltak önálló állammá 2006-ban és NATO-taggá 2017-ben. 

A pártja mostani népszerűtlenségét sokan az idén januárban hatályba lépett vallásügyi törvénynek tulajdonítják, ami radikalizálta az ország sok szerb származású vagy szerb ortodox vallású szavazóját. Eszerint ugyanis az állam kezébe kerül át minden olyan, jelenleg egyházi kezelésben lévő épület, ami 1918, vagyis az ország függetlenségének elvesztése előtt az államé volt, és amit kormányzat a montenegrói kulturális örökség részének minősít. Abban az esetben, ha a jelenlegi egyházi gazda nem tudja dokumentumokkal igazolni, hogy az ingatlan jogos tulajdonosa.

Az ezt megelőző, 2016-os választások előtt a rendőrség szerb- és oroszpárti puccskísérletet leplezett le. 

(via Euronews és europeanwesternbalkans.com)

Amikor az ország járványellenes intézkedésekre vár, a kormány saját hatalmának bebetonozását tartja a legfontosabbnak. Ezermilliárdos közvagyon ellopásának legalizálása, ideológiai hadviselés a szexuális kisebbségekkel szemben, a választási törvény sokadik megváltoztatása, az ellenzéki együttműködést megakadályozandó... és lesz itt még ötlet. Tavasszal a rendkívüli intézkedések bevezetésének napján megszállták az Indexet. Most mi következik? Addig támogasd a szabad sajtót, amíg lehet! Lépj be a Körbe, vagy támogasd bármekkora összeggel a 444 szerkesztőségét!