2024-től csak azok a mozik kaphatják a legjobb filmnek járó Oscart, amikben szerepet kapnak mellőzött kisebbségek

KULTÚRA
2020 szeptember 09., 04:58

Szigorított a „legjobb film” kategória elnyerésének feltételrendszerén az Oscar-díj kiosztásáért felelős amerikai Filmművészeti és Filmtudományi Akadémia:

2024-től csak azok a filmek kaphatnak Oscart ebben a kategóriában, amelyeknél a stáb tagjai és a film szereplői között is szerepelnek különböző kisebbségek.

- írja a Guardian.

A jelöléshez a filmnek a következő négy kritériumból kell kettőt teljesítenie:

1. A filmvásznon:

  • a film szereplői között legyen legalább egy főszereplő vagy jelentős mellékszereplő, aki valamilyen faji/etnikai kisebbségből származik
  • a szereplők legalább 30 százaléka két „alulreprezentált” kisebbségből származik
  • vagy a film témája, központi története egy ilyen kisebbség valamilyen ügyével foglalkozik.

2. A gyártási munkálatok során:

  • a film készítői között legalább két vezető szerepben alulreprezentált csoportokból érkező emberek dolgoztak (legalább egyikük faji vagy etnikai kisebbséget képvisel)
  • legalább hat másik stábtag tartozik faji/etnikai kisebbséghez
  • a stáb 30 százaléka valamelyik alulreprezentált kisebbségi csoport tagja

De a gyakornokok, tanoncok (3) és a filmek marketinges/kommunikációs stábjának (4) kiválasztásánál is ilyen sokszínűségi kritériumoknak kell érvényesülnie.

Alulreprezentált kisebbségként tekint az akadémia a nőkre, a színes bőrű emberekre, az LMBTQ-emberekre, és a fogyatékossággal élő emberekre. A diverzitás-kritériumok még nem vonatkoznak a 93., 94., és 95. Oscar-évad jelöléseire, bár a kategóriában jelölt filmek készítőinek a 94-95. évadban már kell úgynevezett „sokszínűségi jelentést” leadniuk a produkcióról.

A legjobb film kategória nyertesét a filmakadémia összes tagjának szavazatai alapján választják ki. Az idei Oscaron a dél-koreai Élősködők kapta ezt a díjat, az első külföldi filmként a kategória történetében.

Az akadémia vezetése azt reméli az új szabályoktól, hogy hosszú távon arra ösztönzi a filmipar szereplőit, hogy alkotásaikkal jobban leképezzék a globális társadalom sokféleségét, és a mostaninál sokkal szélesebb közönségeket legyenek képesek megszólítani velük.