Aktivisták loptak el egy szobrot a hollandiai Berg en Dal Afrika-múzeumából

A 2018-as választás titkos története 84 színes oldalon.
Megveszem

Letartóztattak öt aktivistát a holland hatóságok, mert azok az ország gyarmatosító múltja elleni tiltakozásként elloptak egy szobrot Berg an Dal város Afrika-múzeumából.

A francia ajkú aktivisták csütörtökön a Youtube-on tettek közzé egy videót, amiben az ellopott szoborral pózolnak. A felvételen arról beszélnek, hogy a hollandok "afrikai műalkotások elrablásával elapasztották művészeink és kézműveseink inspirációs forrását. Hazavisszük mindet, ez a mi örökségünk".

A múzeum igazgatója, Stijn Schoonderwoerd a sajtónak adott nyilatkozatában elismerte, hogy a műcsarnokban tényleg vannak zsákmányolt műtárgyak, de arról is beszélt, hogy ők maguk már korábban is támogatták az ellopott műkincsek visszaszolgáltatását. (Via MTI)

Amikor az ország járványellenes intézkedésekre vár, a kormány saját hatalmának bebetonozását tartja a legfontosabbnak. Ezermilliárdos közvagyon ellopásának legalizálása, ideológiai hadviselés a szexuális kisebbségekkel szemben, a választási törvény sokadik megváltoztatása, az ellenzéki együttműködést megakadályozandó... és lesz itt még ötlet. Tavasszal a rendkívüli intézkedések bevezetésének napján megszállták az Indexet. Most mi következik? Addig támogasd a szabad sajtót, amíg lehet! Lépj be a Körbe, vagy támogasd bármekkora összeggel a 444 szerkesztőségét!