Hét tojást rakott a világ legöregebb kígyója egy amerikai állatkertben, pedig húsz éve magányos

ÁLLAT
2020 szeptember 11., 06:36

Mindenkit megdöbbentett 361003 - tényleg ez a neve -, a St Louis-i állatkert egyik, évtizedek óta magányosan élő nőstény királypitonja, amikor nemrég lerakott 7 tojást. 3 tojás még a keltetőben van, kettőt laborvizsgálatoknak vetnek alá, kettőből meg nem bújt ki senki. Azt most vizsgálják, hogy a tojások meg voltak-e termékenyítve.

Ez az esetleges látszat ellenére nem kizárt. Több hüllőfaj - gyíkok, kígyók, így egyes pitonok is - képesek a szűznemzésre, vagyis arra, hogy adott körülmények között a nőstények szaporodóképes tojásokat rakjanak le, anélkül, hogy szexeltek volna. Ezekben ilyenkor csak az ő DNS-ük található meg, így a kicsinyek az anyjuk klónjai lesznek. De a jelenség azért igen ritka.

A mostani eset azért is különleges, mert 361003 - mi lehet a beceneve, 36-1? - már 62 éves, és a királypitonok jellemzően jóval fiatalabb korukban abbahagyják a tojásrakást. Mi több, eleve meghalnak évtizedekkel korábban, hiszen ez a faj normálisan maximum 20-30 évig él. 36-1 viszont már 62, és ezzel nemcsak a világ legidősebb korában tojt kígyója, hanem úgy általában is a legidősebb valaha élt kígyó, legalábbis az állatkert szerint.

Szegény, egész életében magányosan tartott 36-1 1990-ben egyszer már tojt, de akkor az volt a gyanú, hogy az alkalmi szex eredménye volt. Az állatkertnek ugyanis van egy tőle egyébként külön tartott hím pitonja is, de a két állatot a terráriumuk kitakarításának idejére akkoriban közös kosárba tették.

(via Guardian)