Szeptember 11-re emlékeznek az Egyesült Államokban

külföld
2020 szeptember 11., 18:35

Szeptember 11. van, 19 éve ezen a napon hajtotta végre a történelem legnagyobb terrortámadását az al-Kaida az Egyesült Államok ellen. Az évforduló alkalmából Donald Trump, az egyesült Államok elnöke a pennsylvaniai Shanksville-ben emlékezett az áldozatokra.

photo_camera Donald és Melania Trump a United Airlines 93-as járatán hősi halált haltak emlékfalánál a pennsylvaniai Shanksville-ben. A San Franciscóba tartó járat utasai már tudták, hogy mi történt pár órával korábban New Yorkban, ezért leküzdötték a gépeltérítőket, hogy azok ne vezethessék neki a repülőt valaminek Washingtonban. Fotó: JEFF SWENSEN/AFP

2001. szeptember 11-én az al-Kaida terroristái négy repülőjáratot térítettek el. Két gépet a New York-i World Trade Center ikertornyaiba vezettek, melyek a becsapódás és a keletkezett, acélt is megolvasztó hőmérsékletű tűz következtében rövid időn belül összeomlottak. Csak az ikertornyokban 2606-an vesztették életüket. Az épületbe vezetett gépek közül az American Airlines 11-es járatán a gépeltérítőkön kívül 76 utas és 11 fős személyzet, a United Airlines 175-ös járatán a gépeltérítőkön kívül 51 utas és 9 fős személyzet tartózkodott.

Egy harmadik gépet a Pentagon arlingtoni épülettömbjébe vezettek a gépeltérítők, az épületben 125-en vesztették életüket. Az épületnek vezetett gépen, az American Airlines 77-es járatán a gépeltérítőkön kívül 53 utas és 6 fős személyzet repült.

A közelgő amerikai elnökválasztáson kulcsfontosságú Pennsylvaniában található Shanksville melletti mezőre zuhant gépen, a United Airlines 93-as járatán a gépeltérítőkön kívül 33 utas és 7 fős személyzet tartózkodott. A gép azért itt, egy mezőn zuhant le, mert a fedélzeten tartózkodók addigra már értesültek a WTC és a Pentagon elleni támadásról, így életüket feláldozva leküzdötték a gépeltérítőket, megakadályozva, hogy ezt a gépet is nekivezessék egy épületnek.

photo_camera Ritka pillanat egy elnökválasztási kampányban: Joe Biden, a demokrata elnökjelölt, és Mike Pence, Donald Trump alelnöke összefutottak és barátságosan üdvözölték egymást a New York-i megemlékezésen. Fotó: AMR ALFIKY/AFP

Trump a CNN beszámolója szerint komoly és ünnepélyes beszédet tartott. "Én és a first lady úgy érkeztünk e megszentelt földdarabra, hogy teljes mértékben tisztában vagyunk azzal, hogy nem tölthetjük be az űrt [a túlélők és az áldozatok rokonainak] szívében, és nem enyhíthetjük e nap szörnyű szomorúságát, az újra átélt szenvedést és rémálmokat, a feltépett sebeket [...] De ha a fájdalmukat nem is tudjuk enyhíteni, a terhüket segíthetünk viselni" - mondta.

A CNN beszámolója szerint Trump az elmúlt évek megemlékezéseihez hasonlóan méltatta az amerikaiak képességét az újrakezdésre. Fontosnak tartották kiemelni, hogy szokásával ellentétben most ragaszkodott az előre megírt szövegéhez.

photo_camera Trump kihívója, Joe Biden demokrata elnökjelölt és neje is felkereste a shanksville-i mezőt. Fotó: JIM WATSON/AFP

Kihívója, Joe Biden, a demokraták elnökjelöltje Manhattanben, a WTC helyén tartott megemlékezésen vett részt, ahol az elnököt alelnöke, Mike Pence képviselte. A beszámolók szerint a két politikus össze is futott, barátságosan üdvözölték egymást és nejeiket. Biden ezután Trumphoz hasonlóan szintén felkeresi Shanksville-t. (Via CNN)