Még élete során sikerült jótékony célra költenie teljes 8 milliárd dolláros vagyonát az amerikai-ír milliárdosnak

külföld
2020 szeptember 19., 08:50

Chuck Feeney elérte azt a célt, amit megfogalmazott magának: még élete során sikerrel osztotta szét 8 milliárd dolláros vagyonát, és így láthatta, hogy az általa felajánlott támogatások milyen eredményekhez vezettek.

A Guardian cikke szerint az ír-amerikai Feeney, aki egy duty-free üzletlánc megalapításával vált milliárdossá, az elmúlt 38 évben következetesen osztotta el a vagyonát jótékonysági szervezetek és egyetemek között. A célja a kezdetektől az volt, hogy mindenét továbbadja, gyakorlatilag egy fillérje se maradjon.

Ez ezen a héten valósult meg: a Feeney által 1982-ben létrehozott jótékonysági szervezet, az Atlantic Philanthropies most közölte, hogy elfogyott a pénzük. A rossz egészségügyi állapotban lévő Feeney, miközben az alapítvány megszüntetéséhez szükséges papírokat írta alá, elmondta, hogy nagyon elégedett, hogy az alapítványnak sikerült teljesítenie a célját, amíg még láthatta ezt.

link Forrás

A férfi egy apró San Francisco-i bérlakásban él, onnan üzent azoknak a milliárdosoknak, akik a vagyonuk jótékony felhasználásán gondolkodnak, de csak a haláluk után. Feeney szerint érdemes lenne már életük során megtenniük, szerinte szeretni fogják a dolgot.

Feeney a vagyona nagy részét titokban osztotta szét, de mint elmondta, reméli, hogy példája segít majd abban, hogy a világ többi milliárdosa is segítsen a legnagyobb problémák megoldásában. „A vagyon felelősséggel jár” – mondogatta gyakran, míg az alapítvány elnöke, Chrsiopther Oechsli szerint Feeney nem akart prédikálni a világ többi, nagyon gazdag emberének, de azt sosem értette, hogy minek nekik ennyi jacht vagy drága cipő, és minek ekkora vagyont felhalmozni, amikor annyi mindenkinek van szüksége segítségre a világban.

Feeney ritkán adott interjúkat, de 2010-ben arról beszélt az ír RTE-nek, hogy mindig együtt érzett azokkal, akiknek kemény élet jutott, és a világ tele van olyan emberekkel, akiknek nincs mit enniük. A férfi ismerten visszafogott életet élt, nem volt autója, sem háza, és mindig csak egy pár cipője volt, és egy 10 dolláros Casio órát hord. Ha utaznia kellett, mindig másodosztályon repült, akkor is, ha családtagjai vagy kollégái ugyanazon a járaton az első osztályon utaztak.

Oeschsli több mint 30 éven át volt Feeney munkatársa, és elmondása szerint a főnöke egyszer annak idején kipróbálta a luxuséletmódot, de úgy érezte, hogy nem neki való. Vett akkor egy drága otthont és pár drága tárgyat, de egyszerűen nem érezte jól magát ezekkel.

link Forrás

A Guardian beszámolója szerint a Duty Free Shoppers (DFS) lánc a nyolcvanas évek elején vált rendkívül értékessé, Feeney ekkor lett dollármilliárdos, de a részvényeit titokban átruházta egy alapítványra. Állítólag akkor arról beszélt, hogy fogalma sincs, mit tudna kezdeni ennyi pénzzel, el se tudná költeni.

Érdekes, de a DFS másik alapítója, Robert Miller egész máshogy állt a pénzhez: a mai napig 6 milliárd dolláros vagyona van, ezzel a 293. leggazdagabb ember a világon, és Hongkongban, New Yorkban, Párizsban és Svájcban is van egy luxusingatlanja, Yorkshire mellett pedig egy 14 ezer hektáros birtoka.

A két férfi 1996 óta nem beszélt egymással, Feeney ekkor adta el utolsó maradék részvényeit a luxusmárkákat forgalmazó LVMH-nak. Az ügy akkor bíróságra került, itt derült ki az is, hogy Feeney a vagyonát egy jótékonysági alapítványnak utalta át.

A pénzek sorsáról annyit tudni, hogy az évtizedek során Feeney összesen 3,7 milliárd dollárral támogatott felsőoktatási egyetemeket (ebből közel 1 milliárd dollárt kapott a Cornell Egyetem, ahol ő ingyen tanulhatott hotelmenedzsment szakon), ezen kívül 870 millió dollár jutott emberi jogi szervezeteknek, például olyanoknak, melyek a halálbüntetés felszámolásáért vagy az általános egészségbiztosítás bevezetéséért küzdöttek.

Vagyonának egy jelentős részét költötték el Írországban és Észak-Írországban, több mint 1,9 milliárd dollárt. A két ország közötti békemegállapodás elősegítése mellett egy egyetem megalapításának költségeibe is beszállt. A közéletben ritkán szerepelt, de 2003-ban részt vett az iraki háború elleni londoni tüntetésen.

Feeney jótékonysága hatott állítólag Bill Gates és Warren Buffett közös kezdeményezésére, a Giving Pledge-re is, melyben a világ leggazdagabb emberei közül többen vállalták, hogy legalább vagyonuk felét jótékony célokra fordítják.