Nem akar nevet váltani Swastika település

külföld
2020 szeptember 25., 13:10

Nem kap új nevet a New York állambeli Swastika település annak ellenére, hogy nemrég panaszt tettek nevének történelmi vonatkozása miatt.

A szvasztika egyike a legősibb jelképeknek, számtalan kultúrkörben használták. Jelentései közé tartozik a jó szerencse és a halhatatlanság is. Politikai és antiszemita töltését a 20. század elején kapta: Adolf Hitler a sarkára állított formában tette meg a szvasztikát a német nemzetiszocializmus jelképévé.

photo_camera Fotó: Artur Widak/NurPhoto via AFP

Az amerikai-kanadai határtól nagyjából 56 kilométerre délre lévő apró település, amely közigazgatásilag Black Brook városához tartozik, több mint egy évszázada viseli a Swastika nevet. A városi tanács azonban nemrég a település esetleges névváltoztatásáról szavazott, miután egy arra járó New York-i megütközött a település nevén, mondván, hogy az sértő és tiszteletlen azoknak a második világháborús veteránoknak az emlékére nézve, akik a környező földekben nyugszanak. Michael Alcamo, aki nyáron bringázott keresztül a településen, most azon csodálkozott, hogy a helyieknek 1945 óta nem jutott eszükbe új nevet választani.

A tanácstagok szeptember 14-én egy névtelen szavazás keretében döntöttek a névváltoztatás elvetéséről. „Sajnáljuk, hogy néhány olyan ember, aki nem erről a környékről való és nem ismeri a közösségünk történetét, sértve érzi magát, amikor meglátja a település nevét” - írta csütörtökön Jon Douglass, Black Brook-i illetékes, hozzátéve, hogy a közösség tagjai számára, akiket a testület képvisel, ez az a név, amelyet az őseik választottak.

Douglass szerint a New York állambeli település neve az 1800-as évekbeli telepesektől származik. Egy 1977-es cikk szerint ugyanakkor a falut korábban Goodrich Millsként ismerték és csak 1913-ban lett Swastika, miután ez a név megjelent a helyi postahivatalon.

Ugyanakkor tavaly a coloradói Cherry Hills Village egyi körzete úgy döntött, elhagyja a Swastika Acres nevet. (APNews/MTI)