Egy nap alatt 13 halottja volt a járványnak

POLITIKA
2020 szeptember 28., 06:52

702 újabb magyar állampolgárnál azonosították hivatalosan a koronavírus-fertőzést, jelentette hétfő reggel az Operatív Törzs. A hivatalos tájékoztatás szerint az elmúlt 24 órában 13-an vesztették életüket, a legfiatalabb egy 54-éves, non-Hodgkin limfómában és krónikus vesebetegségben is szenvedő férfi, a legidősebb egy 89 éves férfi volt, akinél alapbetegségként magas vérnyomást tüntettek fel.

Az Operatív Törzs tájékoztatása szerint az aktív fertőzöttek száma 18815 fő. Arról, hogy hány tesztet végeztek az elmúlt 24 órában, szokás szerint nem közöltek adatot - a honlapon rendszerint csak azt tüntetik fel, hogy a járvány kezdete óta összesen hány tesztet végeztek.

Haszán kolléga szerencsére naponta elvégzi azt az egyszerű matematikai műveletet, amivel ebből az értelmetlen adatból kinyerhető az, aminek jelentősége is van, az elmúlt 24 órában végzett tesztek számát: számításai szerint mindössze 7065 tesztet végeztek az elmúlt 24 órában, vagyis a tesztek pozitív rátája már majdnem tíz százalék. A WHO ajánlásai szerint akkor működik jól egy tesztelési rendszer, ha a pozitív tesztek aránya 5 százalék alatti. Ha ennél magasabb a pozitív arány, az arra utal, hogy nem végeznek elég tesztet egy országban.

Hogy miért nem tesztelünk eleget, arra a koronavírus sajtótájékoztatók újraindulása óta minden nap rákérdeztünk az Operatív Törzsnél, de eddig egyetlen alkalommal se válaszoltak sem erre, sem bármilyen más kérdésünkre. Azért ma újra megpróbáljuk.

Amúgy a tesztek száma nem csak általában kevés, hanem immár az elmúlt héthez viszonyítva is. Míg a járvány második hullámának elején felfutott a tesztelés - főleg a magánlaborok tevékenysége miatt -, a múlt héthez viszonyítva már visszaesett az elvégzett tesztek száma. Talán mert a tesztek hatósági árassá tételével több, addig teszteket végző magánszolgáltató is felhagyott ezzel:


Mivel minden jel szerint a tesztek korlátozott száma szab határt annak, hogy naponta hány új fertőzöttet azonosítanak az országban, az új fertőzöttek napi száma viszonylag semmitmondó adattá vált. Mint ábránkon is látható, az azonosított fertőzöttek száma alapján akár úgy is tűnhet, hogy stagnál Magyarországon a járvány. A valóságban azonban ki tudja, hogy mi a helyzet.

Ennél irányadóbb, informatívabb adat, hogy hányan szorulnak éppen kórházi ápolásra: