Osztrák egyenruhában állt díszőrséget egy honvéd hagyományőrző az október 6-i megemlékezésen Kecskeméten

ünnep
2020 október 07., 18:56

Olyan régen volt már az 1848-as forradalom és szabadságharc, hogy simán előfordulhat egy olyan tévesztés, mint ami Kecskeméten történt: a kecsup.hu arról számolt be, hogy osztrák egyenruhába öltözött honvéd hagyományőrző állt díszőrséget a városi megemlékezésen az aradi vértanúk emlékműve előtt a köztemetőben.

photo_camera Forrás: hiros.hu/Youtube

A lap megkereste a Kiskun Huszár és Honvéd Hagyományőrző Egyesületet, aminek az elnöke, Szkenderovics Zoltán azt mondta:

„Ezen nincs mit szépíteni, egy malőr történt.”

A megemlékezésen nem tudott ott lenni, de azt mondta: „Ha ott vagyok, bizonyára nem történik ez meg. Nem is tudom mi történhetett, észre kellett volna venniük, hogy ez egy osztrák egyenruha. Legalább a csákón a rózsát cserélték volna magyarra. Legközelebb jobban figyelünk erre.” (Arra utalt, hogy az átállt csapatok az osztrák csákóra magyar rózsát tettek az osztrák fekete-sárga helyett, a táskára magyar címert, és a fehér öveket feketére festették, hogy megkülönböztessék az eredeti osztrák egyenruhától.)

Azért a tévedésben véletlenül volt valami, ami kicsit mentette a helyzetet: az elnök elmondta, hogy valójában nem is ilyen egyenruhák voltak 1848-ban, ezt Napóleon korában hordták, vagyis a magyarok ellenségei nem pont ilyenben voltak, bár azok sem sokban különböztek. Azt mondta, nincs annyi pénz, hogy minden korból csináltassanak ruhákat, annyit tudnak variálni, hogy ha osztrák ruhába öltözött tag viseli a táskát, akkor leszedik róla a magyar címert, de „eddig nem vettek észre ilyen apróságokat”.

Kecskemét fideszes polgármestere, Szemereyné Pataki Klaudia egyébként délután a Facebookon közölte, hogy: „Kecskemétre is igaz, hogy lassan már mindenkinek van legalább egy olyan ismerőse, aki koronavírusos lett. Sajnos, egyik családtagunk tesztje szintén pozitív, ezért a következő napokban elővigyázatosságból én is itthonról dolgozom.” (Kecsup)