Karácsony: „A kormány megpróbálja gyámság alá helyezni Budapestet”

politika
2020 október 15., 17:50

„Nehéz másként olvasni a mai FKT eredményét, mint hogy a kormány megpróbálja gyámság alá helyezni Budapestet. Erről szól, hogy a főváros majd minden kezdeményezését elutasították, cserébe nagyjából azt ajánlották, hogy majd ők fizetik és valósítják meg a fejlesztéseket” - értékelte egy hosszú Facebook-posztban Karácsony Gergely főpolgármester a Fővárosi Közfejlesztések Tanácsa, a kormány és a főváros egyeztető fóruma csütörtöki ülésén történteket.

Mint arról mi is beszámoltunk, Fürjes Balázs bejelentette, a kormány

  • nem hagyja jóvá a fővárosi önkormányzat 70 milliárd forintos hitelkérelmét, amit az Európai Beruházási Banktól venne fel budapesti fejlesztések megvalósítására,
  • nem támogatja a Karácsony által előterjesztett újraindítási adó bevezetését, amellyel több iparűzési adót hajtana be a nagyobb cégeken a főváros,
  • nem csökkenti a szegényebb önkormányzatok között szétosztott szolidaritási hozzájárulás Budapestre eső részét,
  • és nem ad a fővárosnak extra 55 milliárd forintot az idei költségvetésből olyan közfejlesztések, mint a Biodóm vagy a Gellért-hegyi sikló-projekt, vagy a fonódó villamos meghosszabbítása befejezésére.

„Kompromisszumként” viszont azt ajánlják, hogy az önkormányzat adja át a kormánynak ezeknek a fejlesztéseknek a megvalósítását, így az nem az önkormányzat, hanem a kormány költségvetését terhelné.

Karácsony bejegyzésében hosszabban is kifejtette, mi a gondja ezzel: szerinte a fenti döntéssel a kormány az adófizetők, köztük a magyar GDP 36 százalékát megtermelő Budapest adófizetőinek pénzével bánik úgy, mintha a sajátja lenne, amit nem tehetne meg.

A főpolgármester úgy látja, a kormány azért próbálja csökkenteni az ellenzéki önkormányzatok, köztük Budapest mozgásterét, „a cselevőképességünket”, hogy aztán azt „mantrázhassa”, az ellenzéki városvezetők „al-kal-mat-la-nok”.

„A gond ezzel az, hogy valójában az önkormányzatiságot, mint olyat támadják. Az pedig volt már Budapesten, hogy gyámság alá vették a városvezetést, pont ez ellen szavazott a budapestiek többsége egy éve” -fogalmazott.

Karácsony szerint, ha a kormány a főváros beruházásait átvenné és maga valósítaná meg, biztosan az történne, hogy a megbízásokat kormányközeli oligarchák kapnák, a beruházások költségei pedig hirtelen megugranának. „Márpedig mi az átláthatóságot minden beruházás esetén biztosítani akarjuk. Erre garancia az önkormányzatok, rajtuk keresztül az emberek bevonása” - tette hozzá.

„(...)az a szomorú helyzet, hogy nehéz hinni a kormánynak. Látványtervekből baromi jók, csak éppen Fürjes államtitkár mondta korábban: a látványtervek csak blöffök. Blöffökből nem kérünk, cselekvésből meg keveset kapunk. Tavaly februárban ígérték meg például, hogy gyorsan hoznak határozatot a Lánchíd felújításának állami támogatásáról. Erre hét hónap kevés volt. Miért kellene hinnünk a mai ígéreteknek?”

- folytatta.

Karácsony szerint azzal, hogy a kormány nemet mondott a szolidaritási hozzájárulás Budapestre eső részének csökkentésére, Budapest „nettó befizetőjévé válik az államnak, mintegy 170 milliárdos hiányt” kell kezelnie a járvány, a gazdasági válság és a „kormányzati sarc” miatt.

„Mi ez ha nem cinikus büntetőpolitika Budapest ellen?”

- kérdezte, hozzátéve, ameddig van esély arra, hogy „Budapest fejlődjön, hogy legyen sikló, legyen élhető Nagykörút, zöld rakpart, több busz és villamos, (...) én minden együttműködésre nyitott maradok”.