Koronavírus-számok Magyarországon Trendek
Elhunytak + 91 Σ 3 891
Fertőzöttek + 3 334 Σ 177 952
Gyógyultak + 424 Σ 43 339
Tesztek + 15 311 Σ 1 518 158

A WHO szerint hatástalan a remdesivir, a Semmelweisen mégis kezelik vele a koronás betegeket

Feliratkozás a Járvány hírlevélre

Minden hétköznap elküldjük, amit a járványról tudni érdemes. Iratkozz fel, és vigyázzunk egymásra!

Hét koronavírusos beteg kapta meg eddig a magyar gyártású remdesivirt a Semmelweis Egyetemen. A hatóanyag amerikai változatát pedig augusztus eleje óta használják, azzal 15 embert kezeltek.

Pedig az Egészségügyi Világszervezet (WHO) éppen a múlt héten tette közzé 30 országban, 11 ezer alanyon végzett kutatásának eredményét, miszerint a remdesivirnek nincs igazán szignifikáns hatása, ettől nem halnak bele kevesebben a fertőzésbe és nem épülnek fel gyorsabban a betegek. 

Remdesivir NémetországbanFotó: ULRICH PERREY/AFP

A Telex rákérdezett az egyetemnél az ellentmondásra, mire egy másik, a New England Journalban két hete megjelent tanulmányra hivatkoztak. Abban a kutatásban 1062 embert vizsgáltak, és arra jutottak, hogy a remdesivirrel kezelt betegek gyorsabban meggyógyultak azoknál, akik placebót kaptak, és a halálozási arány is alacsonyabb volt. 

A remdesivirt több évtizede fejlesztette ki a Gilead amerikai gyógyszercég, amely tiltakozott a WHO eredményei ellen, mondván egyetlen komoly orvosi folyóiratban sem publikálták az eredményeket, csak preprint, vagyis lektorálatlan kutatásról van szó. 

Amikor az ország járványellenes intézkedésekre vár, a kormány saját hatalmának bebetonozását tartja a legfontosabbnak. Ezermilliárdos közvagyon ellopásának legalizálása, ideológiai hadviselés a szexuális kisebbségekkel szemben, a választási törvény sokadik megváltoztatása, az ellenzéki együttműködést megakadályozandó... és lesz itt még ötlet. Tavasszal a rendkívüli intézkedések bevezetésének napján megszállták az Indexet. Most mi következik? Addig támogasd a szabad sajtót, amíg lehet! Lépj be a Körbe, vagy támogasd bármekkora összeggel a 444 szerkesztőségét!