Koronavírus-számok Magyarországon 03.01.
Elhunytak + 84 Σ 15 058
Kórházban + 197 Σ 5 679
Fertőzöttek + 4 326 Σ 432 925
Tesztek + 20 230 Σ 3 680 572
Oltottak + 7 565 Σ 685 247

A WHO szerint hatástalan a remdesivir, a Semmelweisen mégis kezelik vele a koronás betegeket

Feliratkozás a Járvány hírlevélre

Minden hétköznap elküldjük, amit a járványról tudni érdemes. Iratkozz fel, és vigyázzunk egymásra!

Hét koronavírusos beteg kapta meg eddig a magyar gyártású remdesivirt a Semmelweis Egyetemen. A hatóanyag amerikai változatát pedig augusztus eleje óta használják, azzal 15 embert kezeltek.

Pedig az Egészségügyi Világszervezet (WHO) éppen a múlt héten tette közzé 30 országban, 11 ezer alanyon végzett kutatásának eredményét, miszerint a remdesivirnek nincs igazán szignifikáns hatása, ettől nem halnak bele kevesebben a fertőzésbe és nem épülnek fel gyorsabban a betegek. 

Remdesivir NémetországbanFotó: ULRICH PERREY/AFP

A Telex rákérdezett az egyetemnél az ellentmondásra, mire egy másik, a New England Journalban két hete megjelent tanulmányra hivatkoztak. Abban a kutatásban 1062 embert vizsgáltak, és arra jutottak, hogy a remdesivirrel kezelt betegek gyorsabban meggyógyultak azoknál, akik placebót kaptak, és a halálozási arány is alacsonyabb volt. 

A remdesivirt több évtizede fejlesztette ki a Gilead amerikai gyógyszercég, amely tiltakozott a WHO eredményei ellen, mondván egyetlen komoly orvosi folyóiratban sem publikálták az eredményeket, csak preprint, vagyis lektorálatlan kutatásról van szó.