2000 éves, hatalmas macskarajz került elő Peruban

A 2018-as választás titkos története 84 színes oldalon.
Megveszem

Újabb figurával gazdagodtak a rejtélyes és csodálatos Nazca-vonalak, azaz a Peruban a Pampas de Jumana nevű fennsíkon felfedezett található hatalmas, vörös kőbe rajzolt állatfigurák sora, írja a BBC. Ezeket a vonalak a sivatagot borító sötétebb törmelékréteg felkotrásával alakították ki, és hogy mi volt az eredeti rendeltetésük, arról máig komoly viták zajlanak. 

Fotó: -/AFP

Most egy macska alakja került elő az ENSZ világörökségi helyszínének számító területen. A feltételezések szerint a rajzok kétezer évvel ezelőtt készülhettek. A macska alakját véletlenül szúrták most ki, egy új útvonalat terveztek, ami a látogatok számára épülő új megfigyelő központhoz vezetne, ekkor került elő a rajz. 

Peru kulturális minisztériumának közleménye szerint a rajz alig volt látható, és már egy ideje eltűnőben lehetett, mivel egy lejtős részre vésték, és emiatt jobban ki volt téve a természet hatásainak. A 37 méter hosszú rajzot az elmúlt hetekben megtisztították, így most ismét szabad szemmel is jól látható. 

A hasonló, jellemzően ősi kultúrák által alkotott talajrajzokat geoglifáknak nevezik, és a perui geoglifák különlegessége, hogy sok közülük különféle állatokat ábrázol. 

Arról, hogy miért készültek egykoron ezek a hatalmas ábrák, az antropológusok, a régészek és más kutatók régóta izgalmas vitákat folytatnak és rengeteg elmélet viaskodik egymással. 

Amikor az ország járványellenes intézkedésekre vár, a kormány saját hatalmának bebetonozását tartja a legfontosabbnak. Ezermilliárdos közvagyon ellopásának legalizálása, ideológiai hadviselés a szexuális kisebbségekkel szemben, a választási törvény sokadik megváltoztatása, az ellenzéki együttműködést megakadályozandó... és lesz itt még ötlet. Tavasszal a rendkívüli intézkedések bevezetésének napján megszállták az Indexet. Most mi következik? Addig támogasd a szabad sajtót, amíg lehet! Lépj be a Körbe, vagy támogasd bármekkora összeggel a 444 szerkesztőségét!