2000 éves, hatalmas macskarajz került elő Peruban

külföld
2020 október 20., 02:19

Újabb figurával gazdagodtak a rejtélyes és csodálatos Nazca-vonalak, azaz a Peruban a Pampas de Jumana nevű fennsíkon felfedezett található hatalmas, vörös kőbe rajzolt állatfigurák sora, írja a BBC. Ezeket a vonalak a sivatagot borító sötétebb törmelékréteg felkotrásával alakították ki, és hogy mi volt az eredeti rendeltetésük, arról máig komoly viták zajlanak.

photo_camera Fotó: -/AFP

Most egy macska alakja került elő az ENSZ világörökségi helyszínének számító területen. A feltételezések szerint a rajzok kétezer évvel ezelőtt készülhettek. A macska alakját véletlenül szúrták most ki, egy új útvonalat terveztek, ami a látogatok számára épülő új megfigyelő központhoz vezetne, ekkor került elő a rajz.

Peru kulturális minisztériumának közleménye szerint a rajz alig volt látható, és már egy ideje eltűnőben lehetett, mivel egy lejtős részre vésték, és emiatt jobban ki volt téve a természet hatásainak. A 37 méter hosszú rajzot az elmúlt hetekben megtisztították, így most ismét szabad szemmel is jól látható.

A hasonló, jellemzően ősi kultúrák által alkotott talajrajzokat geoglifáknak nevezik, és a perui geoglifák különlegessége, hogy sok közülük különféle állatokat ábrázol.

Arról, hogy miért készültek egykoron ezek a hatalmas ábrák, az antropológusok, a régészek és más kutatók régóta izgalmas vitákat folytatnak és rengeteg elmélet viaskodik egymással.