Koronavírus-számok Magyarországon 05.06.
Elhunytak + 124 Σ 28 297
Kórházban - 270 Σ 4 104
Fertőzöttek + 1 680 Σ 787 647
Tesztek + 20 890 Σ 5 475 551
Egyszer oltottak + 29 341 Σ 4 153 038

Spanyolországban már több mint egymillió embert fertőzött meg a koronavírus

Feliratkozás a Járvány hírlevélre

Minden hétköznap elküldjük, amit a járványról tudni érdemes. Iratkozz fel, és vigyázzunk egymásra!

Spanyolország az első ország Európában, ahol egymillió fölé emelkedett a regisztrált koronavírusos fertőzések száma - írja a Reuters. Szerdán a spanyol egészségügyi minisztérium közlése szerint 24 óra alatt 16 973 újabb fertőzést regisztráltak, ezzel már 1 005 295 esetről tudnak a járvány kitörése óta. A járvány miatt eddig 34 366 vesztette életét, ez a szám egy nap alatt 156-al nőtt. 

A járvány terjedését a márciustól júniusig tartó korlátozásokkal sikerült lelassítani, a karantén feloldása után viszont augusztus végétől újra napi 10 ezer új fertőzöttet regisztráltak, majd a szám a múlt héten 16 ezer fölé növekedett. Emiatt több tartomány újra bevezetett bizonyos korlátozásokat, Madridban pedig két hétre rendkívüli állapotot hirdettek, ennek azonban most szombaton vége lesz. 

A központi kormányzat a Reuters cikke szerint most azt mérlegeli, hogy a leginkább érintett térségekben, így a fővárosban is kijárási korlátozásokat vezessenek be. Eközben viszont Spanyolországban is komoly politikai viták vannak arról, hogy hogyan lehetne a járvány terjedését a gazdaság ellehetetlenítése nélkül lassítani. Pedro Sanchez szocialista miniszterelnökkel szemben egy bizalmatlansági indítványt is beadott a jobboldali radikális Vox párt, amelynek vitája a napokban zajlik. 

A független magyar sajtónak soha nem volt olyan nehéz dolga, mint a járvány alatt.

A kormány nem enged újságírókat az egészségügyi intézmények közelébe, és a járvánnyal kapcsolatos legalapvetőbb adatokat sem osztja meg a nyilvánossággal. A közmédia és a többi propaganda csatorna mindent megtesz a valós helyzet elkenéséért.

A 444-en az elénk állított akadályok ellenére is be tudjuk mutatni, hogy áll a járvány Magyarországon és a világban. A pontos számokat, aktuális trendeket bemutató grafikonjainkból, infografikáinkból több millióan tájékozódnak.

Az ezeket összegyűjtő járványadat-oldalunk az utóbbi hónapokban átvette a közszolgálati média szerepét. Olvasóinkat ezzel nem csak tájékoztatjuk, hanem segítünk nekik egészségesnek maradni, és megőrizni szeretteik egészségét is.