Koronavírus-számok Magyarországon 12.01.
Elhunytak + 154 Σ 4 977
Kórházban + 150 Σ 7 884
Fertőzöttek + 3 951 Σ 221 073
Tesztek + 5 758 Σ 1 653 780

Spanyolországban már több mint egymillió embert fertőzött meg a koronavírus

Feliratkozás a Járvány hírlevélre

Minden hétköznap elküldjük, amit a járványról tudni érdemes. Iratkozz fel, és vigyázzunk egymásra!

Spanyolország az első ország Európában, ahol egymillió fölé emelkedett a regisztrált koronavírusos fertőzések száma - írja a Reuters. Szerdán a spanyol egészségügyi minisztérium közlése szerint 24 óra alatt 16 973 újabb fertőzést regisztráltak, ezzel már 1 005 295 esetről tudnak a járvány kitörése óta. A járvány miatt eddig 34 366 vesztette életét, ez a szám egy nap alatt 156-al nőtt. 

A járvány terjedését a márciustól júniusig tartó korlátozásokkal sikerült lelassítani, a karantén feloldása után viszont augusztus végétől újra napi 10 ezer új fertőzöttet regisztráltak, majd a szám a múlt héten 16 ezer fölé növekedett. Emiatt több tartomány újra bevezetett bizonyos korlátozásokat, Madridban pedig két hétre rendkívüli állapotot hirdettek, ennek azonban most szombaton vége lesz. 

A központi kormányzat a Reuters cikke szerint most azt mérlegeli, hogy a leginkább érintett térségekben, így a fővárosban is kijárási korlátozásokat vezessenek be. Eközben viszont Spanyolországban is komoly politikai viták vannak arról, hogy hogyan lehetne a járvány terjedését a gazdaság ellehetetlenítése nélkül lassítani. Pedro Sanchez szocialista miniszterelnökkel szemben egy bizalmatlansági indítványt is beadott a jobboldali radikális Vox párt, amelynek vitája a napokban zajlik. 

Amikor az ország járványellenes intézkedésekre vár, a kormány saját hatalmának bebetonozását tartja a legfontosabbnak. Ezermilliárdos közvagyon ellopásának legalizálása, ideológiai hadviselés a szexuális kisebbségekkel szemben, a választási törvény sokadik megváltoztatása, az ellenzéki együttműködést megakadályozandó... és lesz itt még ötlet. Tavasszal a rendkívüli intézkedések bevezetésének napján megszállták az Indexet. Most mi következik? Addig támogasd a szabad sajtót, amíg lehet! Lépj be a Körbe, vagy támogasd bármekkora összeggel a 444 szerkesztőségét!