Trump ráfeküdt a kampányra: leidiótázta a legfontosabb járványszakértőt

A 2018-as választás titkos története 84 színes oldalon.
Megveszem

Az elnökválasztás közeledtével Donald Trump ismét támadást indított az Egyesült Államok járványügyi hatóságának elnöke, Anthony Fauci ellen.

Szerinte az emberek unják, hogy folyton „Faucit és ezeket az idiótákat” kell hallgatniuk a vírusról, Faucit pedig „katasztrófának” nevezte a kampánystábjával folytatott hétfői megbeszélésen, amire több újságírót is meghívtak. „A legnagyobb gyűléseket tartom valaha. És itt a Covid. Az emberek azt mondják, mindegy, csak hagyjatok minket békén. Belefáradtak” - idézte Trumpot a New York Times.

Donald Trump és Anthony FauciFotó: Drew Angerer/AFP

Amellett, hogy lehülyézte az ország legtekintélyesebb járványszakértőjet, kedves figurának is nevezte, aki már túl régóta, „500 éve” a helyén van. Fauci valóban évtizedek óta vesz részt amerikai járványok kezelésében, hat elnökkel dolgozott együtt, republikánusokkal és demokratákkal is. (Pályafutásáról tavasszal a New Yorker írt izgalmas portrécikket.)

Ennek ellenére másnap, amikor Trumpot a témáról kérdezték a Fox Newsban, demokrata elfogultsággal vádolta Faucit. „Csak annyit mondok, hogy nem mindig csapatjátékos.” Szerinte Fauci mindvégig tévedett a járvánnyal kapcsolatban.

Miközben Trump szereti bagatellizálni a vírushelyzetet, Fauci figyelmeztette az embereket, hogy kemény télre kell készülniük. Az elnök szerint ez csak egy vélemény, és új tanácsadója, Scott W. Atlas - aki neuroradiológus, és nincs járványügyi tapasztalata - mást gondol. Trump arról is beszélt, hogy valójában a média állítja őt szembe Faucival.

Az Egyesült Államokban hivatalosan 220 ezer áldozatról tudni, de a valós szám közelebb állhat a 300 ezerhez: egy friss jelentés szerint ennyivel többen haltak meg február és szeptember közt a sokéves átlagnál. Ebbe például olyanok is beletartozhatnak, akiknél nem azonosították a fertőzést, de a járvány miatt nem fértek hozzá az egészségügyi ellátáshoz. 

Amikor az ország járványellenes intézkedésekre vár, a kormány saját hatalmának bebetonozását tartja a legfontosabbnak. Ezermilliárdos közvagyon ellopásának legalizálása, ideológiai hadviselés a szexuális kisebbségekkel szemben, a választási törvény sokadik megváltoztatása, az ellenzéki együttműködést megakadályozandó... és lesz itt még ötlet. Tavasszal a rendkívüli intézkedések bevezetésének napján megszállták az Indexet. Most mi következik? Addig támogasd a szabad sajtót, amíg lehet! Lépj be a Körbe, vagy támogasd bármekkora összeggel a 444 szerkesztőségét!