Tájékoztatást kért a járványhelyzetről a XV. kerület polgármestere, Sára Botond válasz helyett elmagyarázta, hogy miért nem válaszol

POLITIKA
2020 október 22., 14:50

Hogy nincs könnyű dolga annak, aki bármilyen érdemi információt szeretne a koronavírusjárvány magyarországi állásáról, azt újságíróként nap mint nap tapasztaljuk a saját bőrünkön. Hogy mást ne mondjak, az elmúlt másfél hónapban az operatív törzs napi sajtótájékoztatóján mindösszesen két kérdésünket olvasták be, azokat is rosszul, és még a rosszul feltett kérdésre se adtak érdemi választ.

link Forrás

A kormányzat nemcsak az újságírók és az érdeklődő civilek előtt titkolózik, hanem az önkormányzatok elől is. Eleve sajátos helyzet, hogy egy kerület polgármesterének közérdekű adatigénylést kell benyújtania, hogy egyáltalán tájékozódni tudjon kerülete járványhelyzetéről. De még ennél is sajátosabb, hogy a megkeresett hatósági osztály helyett a fővárosi kormányhivatalt vezető bukott fideszes polgármester, Sára Botond válaszoljon, lényegében semmit.

Sára Botond 2019. március 25-én, amikor még Józsefváros polgármestere volt. Az elbukott választás után a fővárosi kormányhivatal élére nevezték ki, most már főispán.
photo_camera Sára Botond, amikor még Józsefváros polgármestere volt. Most már nem az, az elbukott választás után a fővárosi kormányhivatal élére nevezték ki. Fotó: Máthé Zoltán/MTI/MTVA


Sára ahelyett, hogy a Németh Angéla XV. kerületi polgármester rendelkezésére bocsátota volna a két információt, inkább arról tájékoztatta, hogy ezeket az információkat a törvényi előírások szerint csak a vészhelyzet idején volt köteles megosztani, ezért a polgármester forduljon bizalommal a tájékozódásra lényegében alkalmatlan koronavirus.gov.hu oldalhoz. Ez az oldal ilyen speciális kérdések megválaszolására még annál is alkalmatlanabb, mint a felületes tájékozódásra. Eleve, területi adatokat csak egy naponta újra cserélt fényképen osztanak meg az érdeklődőkkel, de azok sem alkalmasak semmire, mert csupán a járvány kezdete óta aggregált számokat mutatják, és azokat is csak megyei bontásban. Vagyis sem az aktuális megyei járványhelyzetre vonatkozóan nem lehet belőlük semmilyen következtetést leszűrni, sem megyénél kisebb területi egységekről bármit.

Pedig a helyi járványügyi adatok ismeretében az önkormányzatok akár még segíteni is tudnának, például azok ellátásában, akiknek karanténban kell lenniük, és nem tudják megoldani saját ellátásukat.