Zavargásba torkollt Rómában a szélsőjobboldal kijárási tilalom elleni tüntetése

külföld
2020 október 25., 11:02

Tetőtől talpig feketébe öltözött, arcukat eltakaró neonácik támadtak rendőrökre Róma belvárosának legnagyobb terén vasárnapra virradó éjszaka. Az Új Erő nevű szélsőjobboldali csoport tagjai az "egészségügyi diktatúra", magyarán a járvány miatt bevezetett kijárási korlátozások ellen tiltakoztak.

Rendőrök és szélsőjobboldali tüntetők csaptak össze Rómában, a Piazza del Popolón vasárnapra virradó éjszaka.
photo_camera Rendőrök és szélsőjobboldali tüntetők csaptak össze Rómában, a Piazza del Popolón vasárnapra virradó éjszaka. Fotó: ANDREAS SOLARO/AFP

A csoport tagjai pontban éjfélkor zöld-fehér-piros tűzijátékkal indítottak, majd egyből rátámadtak a rendőrökre. Füstbombákkal dobálták őket, illetve járműveket rongáltak meg.

Az összecsapás több mint egy órán át tartott, és a város több kerületére is átterjedt, ahol a fiatalok kövekkel, illetve elektromos rollerekkel dobálták meg a kijárási tilalom betartatása miatt járőröző rendőrökre.

Az összecsapásokban több rendőr is megsérült. A hatóságok tíz tüntetőt vettek őrizetbe.

Olaszországban egyre nagyobb vitát váltanak ki a járványügyi korlátozások, illetve azok drámai gazdasági hatásai. Az Il Messaggero római napilap szerint a fővárosban komoly veszély fenyegeti a közrendet a járvány okozta gazdasági válság miatt kialakuló társadalmi feszültségek miatt. Ezt részben Luciana Lamorgese belügyminiszter is elismerte, bár ő korábban szándékosan erőszakos, szervezett megmozdulásokként jellemezte a kijárási tilalom elleni zavargásokat.

A kormány közben újabb szigorításokra készül, ezeket eredetileg szombaton tervezte bejelenteni Giuseppe Conte miniszterelnök, mielőtt sajtótájékoztatóját váratlanul vasárnap estére halasztotta volna. A sajtóértesülések szerint a szigorítások után az éttermeknek és a boltoknak már este hatkor be kéne zárniuk, és legalább egy hónapra a tartományok közti közlekedést is korlátoznák. (Via MTI)