A Munkáspárt felfüggesztette Jeremy Corbyn tagságát

külföld
2020 október 29., 14:09

Felfüggesztette előző vezetője, Jeremy Corbyn párttagságát csütörtökön a brit Munkáspárt. A legnagyobb brit parlamenti ellenzéki erő szóvivőjének tájékoztatása szerint Corbynt a Labour alsóházi frakciójából is kizárták.

photo_camera Fotó: ISABEL INFANTES/AFP

Az intézkedés előzményeként a mindenkori brit kormány fennhatósága alatt működő, de vizsgálatait önállóan végző Esélyegyenlőségi és Emberi Jogi Bizottság (EHRC) közzétette régóta feszült figyelemmel várt, elítélő megállapításokat tartalmazó jelentését a Munkáspárton belüli antiszemita jelenségekről és megnyilvánulásokról.

Corbyn a 130 oldalas jelentésre reagálva csütörtökön úgy fogalmazott, hogy a tanulmányban felvetett problémát a Munkáspárt „belső és külső ellenfelei politikai okokból drámai mértékben felnagyították”.

Az EHRC jelentése arra jutott, hogy Corbyn irányítása alatt politikai beavatkozások történtek, amikor valaki antiszemitizmus miatt tett panaszt, a párt nem tett eleget annak, hogy megfelelő képzéssel tudják kezelni ezeket a panaszokat, illetve zaklatások is előfordultak. A szervezet jelentése szerint a párton belül nem tettek eleget, hogy megakadályozzák az antiszemitizmust, sőt, úgy is tűnhetett, mintha elfogadnák azt. A jelentés szerint 23 alkalommal Corbyn hivatala járt közben vitattt esetekben, például azzal kapcsolatban, hogy egy panaszt kivizsgáljanak-e.

Corbyn utódja a választási vereség után Sir Keir Starmer lett, aki csütörtökön arról beszélt, hogy a jelentés szégyent hozott a pártra, és megígérte, hogy a jelentésben foglalt ajánlásokat a jövő év elejére bevezetik a párt életébe.

Corbyn a nap folyamán arról beszélt, hogy mindig is határozottan küzdött azért, hogy a rasszizmus minden formáját felszámolja, és sajnálja, hogy tovább tartott a változások meghozatala, mint kellett volna. Ugyanakkor szerinte irányítása alatt a csapata azért tett, hogy gyorsabban lépjenek, nem pedig azért, hogy lelassítsák a folyamatokat. Ekkor beszélt arról is, hogy a pártban lévő antiszemitizmus kérdését politikai okokból drámaian felnagyították.

A Munkáspárt jelenlegi vezetése épp Corbyn mai nyilatkozataira hivatkozva döntött tagságának felfüggesztéséről és a képviselői helyének elvételéről. (MTI, BBC)