Róka surrant át az úton a MOM Kulturális Központnál

ÁLLAT
2020 október 30., 11:24

Olvasónknak sikerült levideóznia azt a rókát, amelyik csütörtök dél körül ólálkodott a XII. kerületi Csörsz utcában, a MOM Kulturális Központ közelében. Láthatólag nem nagyon zavarta, hogy filmezik vagy robogóval jönnek szembe.

link Forrás

A Qubit nemrég ismertette azt a brit kutatást, ami szerint a városiasodás domesztikációs folyamatokat indított be a ragadozóknál, és a kutatók szerint a városi rókák kutyaszerűbbek, mint vidéki fajtársaik. Kiderült, hogy az egyed élőhelye nagymértékben befolyásolta a koponya alakját. A városi példányok rövidebb és szélesebb orrúak voltak, agykoponyájuk pedig kisebb, mint a vidékieknek, ráadásul az urbánus környezetben élőknélcsekély különbség volt a nőstények és a hímek koponyája között, nem úgy, mint a faj máshol élő példányainál.

A városi rókák arckoponyájának lerövidülését az is magyarázhatja, hogy ez erősebb harapást tesz lehetővé, amire azért lehet szükség mert az urbanizált környezetben gyakran kukázó ragadozók így könnyebben megbirkóznak a csontos maradékokkal.

A Nébih tájékoztatója szerint önmagában az, hogy rókát látunk lakott területen, nem jelenti azt, hogy az állat veszett volna. Azt tanácsolják, hogy ha összefutunk vele, kellő távolságból hívjuk fel magunkra a figyelmet például tapssal, kiáltással, majd adjunk az állatnak esélyt (néhány másodpercet és elegendő teret, azaz ne álljuk el a menekülés útját), hogy elmenjen. Az egészséges róka, ha nem is esik kétségbe a látványunktól, de biztos, hogy kitér előlünk, igyekszik elkerülni a közeli találkozást.

Veszettségre akkor kell gyanakodni, ha az állat nappal is az ember közelébe megy, sőt, a félelem jelei nélkül hagyja magát néhány lépésre megközelíteni, vagy akár megfogni, esetleg embert vagy háziállatot támad meg, illetve akkor, ha görcsrohamokat vagy bénulást (állkapocs lógása) látunk rajta. Ilyenkor a helyi hatósági állatorvost kell értesíteni vagy a NÉBIH Zöld Számán bejelentést tenni.