Első ránézésre nem látszik, de kiderült, hogy a szamárpingvin valójában négy különböző pingvinfaj

Ha nem is világszenzációról, de viszonylag fontos tudományos hírről számolt be a BBC, miszerint DNS-vizsgálatok alapján kiderítették, hogy az eddig egy pingvinfajnak hitt szamárpingvin valójában négy különböző faj. Ezzel az eddig ismert pingvinfajok száma 18-ról 21-re nőtt. Ahhoz, hogy ezen a számon hivatalosan is változtassanak, az eddigi kutatásokat egy nemzetközi bizottságnak kell felülbírálnia.

Ránézésre nagyon hasonlítanak egymásra, nehéz megkülönböztetni őket

– mondta a BBC-nek Dr. Jane Younger, a Bath-i Egyetem Evolúciós Központjának kutatója, aki hozzátette, hogy a szamárpingvinek populációja jelenleg stabil, de ahogy melegszik a klíma, látszik, hogy az északi populációk dél felé vándorolnak, emiatt szükséges a megfigyelésük. 

Az Antarktiszon és a környező szigeteken élő pingvinek életére számos környezeti tényező van negatív hatással, a műanyagszennyezéstől a túlhalászáson át a klímaváltozásig.

A független magyar sajtónak soha nem volt olyan nehéz dolga, mint a járvány alatt.

A kormány nem enged újságírókat az egészségügyi intézmények közelébe, és a járvánnyal kapcsolatos legalapvetőbb adatokat sem osztja meg a nyilvánossággal. A közmédia és a többi propaganda csatorna mindent megtesz a valós helyzet elkenéséért.

A 444-en az elénk állított akadályok ellenére is be tudjuk mutatni, hogy áll a járvány Magyarországon és a világban. A pontos számokat, aktuális trendeket bemutató grafikonjainkból, infografikáinkból több millióan tájékozódnak.

Az ezeket összegyűjtő járványadat-oldalunk az utóbbi hónapokban átvette a közszolgálati média szerepét. Olvasóinkat ezzel nem csak tájékoztatjuk, hanem segítünk nekik egészségesnek maradni, és megőrizni szeretteik egészségét is.