Az amerikai választások biztonságáért felelős kormányszerv szerint nem volt tömeges csalás az idei elnökválasztáson

külföld
2020 november 13., 05:20

Amerikai szövetségi tisztviselők szerint a 2020-as választás volt a legbiztonságosabb az ország történetében, írja a BBC. A belbiztonsági minisztérium alatt dolgozó bizottság, a Cyberbiztonság és Infrastruktúrabiztonság Ügynökség (Cisa) felelt a választások lebonyolításának technikai részeiért, és csütörtökön egy közleményt adtak ki, melyben azt írják, hogy tisztában vannak a számos megalapozatlan állítással és téves információval a választásokkal kapcsolatban, de mindenkit biztosítanak róla, hogy biztonságos az amerikai választási rendszer.

A szövetségi kormány alá tartozó bizottság megszólalására azért volt szükség, mert Donald Trump továbbra sem hajlandó elfogadni a választás eredményét, és tömeges csalásokat emleget, bármiféle bizonyíték megmutatása nélkül.

A Cisa közleménye szerint nincs bizonyíték arra, hogy bárhol töröltek volna szavazatokat a rendszerből, bárhol jogszerűtlenül változtatták volna meg valakinek a szavazatát vagy bármi más hasonló beavatkozásra. Trump legutóbb már azt állította, hogy 2,7 millió szavazatát egyszerűen törölték a választások után.

photo_camera Fotó: BRENDAN SMIALOWSKI/AFP

Trump csapata számos helyen jogi eszközökkel is megtámadta a választások eredményét, de jogi elemzők szerint nincs reális esélye arra, hogy ezzel változásokat tudjon elérni.

A Cisa kormányügynökség vezetője, Christopher Krebs amúgy arra számít, hogy Trump hamarosan menesztetni fogja őt, mivel a Fehér Házban állítólag nem nézték jó szemmel, hogy az ügynökség indított egy tájékoztató oldalt, ahol a választással kapcsolatban felmerülő leggyakoribb téves információkat tisztázták.

Az ügynökség igazgatóhelyettese, Bryan Ware csütörtökön távozott, a Reuters információi szerint azért, mert a Fehér Házból felkérték erre.

A BBC cikke megjegyzi, hogy eddigi nagyjából tucatnyi republikánus képviselő van, aki már gratulált Bidennek, és elfogadta, hogy kormányváltás lesz, a legtöbben azonban kivárnak. Vannak azonban a Trump szövetségeseinek számító politikusok között is már olyanok, akik szerint nincs rendben, hogy Biden nem kapja meg a nemzetbiztonsági tájékoztatót, ami elvileg már járna neki: erről legutóbb Lindsey Graham beszélt.

A demokrata szenátor, Chris Coons arról beszélt a CNN-en, hogy vannak republikánus kollégái, akik megkérték, hogy gratuláljon a nevükben Bidennek, mert ők nem akarják ezt a nyilvánosság előtt megtenni.

Washingtoni tudósítók szerint a republikánus képviselők próbálnak óvatosan lavírozni, és nem akarják magukra haragítani a Trump-szavazókat, hiszen az elnök több szavazatot kapott, mint bármely korábbi pozícióban lévő elnök. Igaz, így is már több mint ötmillióval kevesebbet, mint Biden, de attól még látszik, hogy Trumpnak jelentős tábora van.

Trump viszonylag keveset szerepel a nyilvánosság előtt a választás óta, az amerikai sajtóban két felvetés terjed a terveivel kapcsolatban: egyrészt állítólag egy digitális médiavállalat elindításán gondolkodik, mivel rendkívül elégedetlen a Fox News működésével, másrészt pedig egyáltalán nem veti el a gondolatot, hogy 2024-ben beszálljon az elnökválasztási kampányba.

Biden közben a körülményekhez képest igyekszik leendő elnökként tevékenykedni: csütörtökön fogadta Ferenc pápa gratulációját, ő lesz ugyanis az Egyesült Államokban mindössze a második római katolikus elnök.