A kirúgott államtitkár lett a Strategopolis új tulajdonosa

A 2018-as választás titkos története 84 színes oldalon.
Megveszem

Március óta Bitay Márton volt földügyi államtitkár az egykor kormányzati körökben jól fekvő tanácsadó cég tulajdonosa - írja az mfor.hu. A Strategopolis korábbi tulajdonosai között volt az egykori kormányszóvivő, Giró-Szász András.

Bitayt tavaly februárban mentették fel, a céget idén márciusban vette a nevére, és november óta annak már ügyvezetője is. A Strategopolis néhány éve még jelentős kormányzati megrendeléseket kapott, de bevétele 2019-re jelentősen csökkent. 

Bitay Márton, a Földművelésügyi Minisztérium állami földekért felelős államtitkáraként Sallai R. Benedeknek, az LMP akkori képviselőjének a földárverések leállítását követelő napirend előtti felszólalására válaszol az Országgyűlés plenáris ülésén 2016. április 4-én.Fotó: Bruzák Noémi/MTI

A cég tulajdonosa 2017-től idén márciusig Mechler Márk ügyvéd volt, akinek az irodája dolgozott a Földművelésügyi Minisztériumnak. Bitay a menesztésekor 8,8 milliós végkielégítést kapott. 

Bitay Márton vezette azt a földvásárlási programot 2015-2016-ban, amikor nagyon sok termőföldet árvereztek el, és aminek Mészáros Lőrinc lett az egyik legnagyobb nyertese. A volt államtitkár nevét a többség akkor jegyezte meg, amikor kiderült, hogy bár vagyonnyilatkozatai szerint két helyről is milliós fizetést kapott, a vagyona a 2014-es és a 2019-es vagyonnyilatkozata alapján öt év alatt mégis csökkent a K-Monitor elemzése szerint. A neve felbukkant már a trafikos időkben is, Bitay ugyanis tagja volt a pályázatokat elbíráló bírálóbizottságnak.

A Strategopolis 2017-ben még 560 milliós megbízást kapott a Miniszterelnökségtől, ami 2020-ig volt érvényes. A cég 2012 és 2016 között több száz milliós közbeszerzéseket nyert az Emmi-től, a Nemzeti Fejlesztési Ügynökségtől és az Országgyűlés Hivatalától is. A legnagyobb fogás azonban a köztévé volt. Az Átlátszó írta meg, hogy az MTVA évi 42 millióért a Strategopolis Kft-t bízta meg a hírek előállításával, amiket aztán kereskedelmi rádióknak értékesítettek tovább.

Amikor az ország járványellenes intézkedésekre vár, a kormány saját hatalmának bebetonozását tartja a legfontosabbnak. Ezermilliárdos közvagyon ellopásának legalizálása, ideológiai hadviselés a szexuális kisebbségekkel szemben, a választási törvény sokadik megváltoztatása, az ellenzéki együttműködést megakadályozandó... és lesz itt még ötlet. Tavasszal a rendkívüli intézkedések bevezetésének napján megszállták az Indexet. Most mi következik? Addig támogasd a szabad sajtót, amíg lehet! Lépj be a Körbe, vagy támogasd bármekkora összeggel a 444 szerkesztőségét!