Globális méhtérképet készítettek, hogy segítsék a rovarok megóvását

környezet
2020 november 20., 12:41

A világ húszezer méhfajának eloszlását bemutató globális térképet készítettek szingapúri és kínai kutatók, reményeik szerint ezzel segíteni lehet majd a rovarok megóvását. Az elmúlt években, de inkább évtizedekben egyre nagyobb veszélybe kerültek a méhpopulációk természetes élőhelyeik elvesztése és a rovarirtószerek használata miatt.

A méhfajok nagyrészéről, körülbelül 96 százalékukról az eddigi alapos tanulmányozásuk ellenére is még mindig alig tudunk valamit. Azt viszont biztosan tudhatjuk, hogy létezésük kulcsfontosságú az ökoszisztémában, számos alapélelmiszernek számító növényt ők poroznak be.

A térkép szerint más állatokkal, például a madarakkal és emlősökkel ellentétben a méhfajok jelentős része a sarkvidékektől távol eső száraz, mérsékeltövi területeket részesíti előnyben, nem pedig az Egyenlítőhöz közeli, trópusi környezetet. Több méhfaj él az északi féltekén, mint a délin, a legnagyobb méhpopulációk pedig Afrikában, a Közel-Keleten és az Egyesült Államokban találhatóak.

A kutatók abban reménykednek, hogy a térképpel saját és más kutatók további munkáját is segíthetik, legfőképp abban, hogy megóvják a méheket a pusztulástól.

(MTI/BBC)