Orbán szerint aki Magyarországot támadja a vétó miatt, az korrupt

POLITIKA
2020 november 20., 07:24

Masszív sorosozással indította péntek reggelt Orbán Viktor a Kossuth Rádióban. Az uniós költségvetés megvétózárásáról és a jogállamisági feltételekről szóló vitát Magyarország miniszterelnöke röviden úgy értékelte: „„Hát Soros György fenyegeti Magyarországot meg Lengyelországot.” Később kibontotta, hogy ezzel Soros György publicisztikájára utalt, ami szerinte tele van fenyegetéssel és zsarolással. „Utasításokat ad tulajdonképpen a brüsszeli bürokratáknak, hogy most akkor mit kell tenni. És szerintem erre született meg az a nyugodt és higgadt reakció tegnap a miniszterelnökök ülésén, hogy az a miniszterelnökök dolga, hogy hogyan kell egy vitát elrendezni” - mondta Orbán.

Egyébként a miniszterelnök szerint nem példátlan az Európai Unió esetében, hogy a költségvetési viták késhegyig mennek, és természetesnek tartja, hogy viták vannak, amiket rendezni kell. Orbán szerint akik arról beszélnek, hogy a magyar és a lengyel vétó fenyegetést jelent, mert a déli államok így nem kapják meg a pénzt a válságkezelésre, „azok az emberek, akiket Soros György fizet”.

Ma a világpolitika legkorruptabb embere, az Soros György. Ugye a korrupcióhoz két ember kell: aki a pénzt adja, meg aki elfogadja. És Soros György nagyon sok politikust fizet. Tehát ő az, aki leginkább korrumpálja az európai politikát. Akik most megszólalnak, és a Soros-féle mesterterv végrehajtásában vállalnak szerepet a megszólalásukkal, vagyis támadják, zsarolni akarják Magyarországot meg Lengyelországot, azok bizony mind Soros György által korrumpált politikusok” - foglalta össze a miniszterelnök, hogy szerinte hogy működik a világ.

Azt is hasonló logika mentén értékelte, hogy a magyarokon és a lengyeleken kívül az összes többi ország megszavazta, hogy támogatási pénzek befagyasztásával is számon lehessen kérni a tagállamok kormányain a jogállamiság rombolását: „Ez valójában nem joguralom, hanem többségi uralom dolga. Azt szeretnék, hogyha a mostani helyzethez képest az uniós tagállamok többsége is rá tudná szorítani egyik vagy másik tagállamát arra, hogy valamit tegyen vagy ne tegyen.

Szerinte most arról van szó, hogy egy-egy ország menekültpolitikáját nem az Európai Unió Bírósága vagy más pártatlan testület ítélné meg, „hanem egy politikai testület szavazná le a kisebbségben maradókat, és mondaná azt mondjuk, hogy Magyarország nem építhet kerítést. Vagy mondhatja azt, hogy ha van is kerítés, akkor is be kell engedni a migránsokat. Vagy mondhatja azt, hogy ha a migránsok beléptek Magyarország területére, nem tarthatók fogva”. Orbán Viktor felfogása szerint most - Soros György vezényletével -olyan eszközöket akarnak létrehozni, amivel jogszerűen lehet azt mondani, hogy „Magyarországnak le kell bontania a kerítést”.

A szociális és az oktatási intézményekben bevetett gyorstesztek hatékonyságával kapcsolatban a miniszterelnök még mindig szkeptikus, azt mondta, ezek most azért vannak, mert az érintettek kérték. „Úgy látom, hogy ahogy nő a nyomás, úgy egyre inkább az egészségügyi dolgozóknál, a szociális intézményekben dolgozóknál meg az oktatásban dolgozóknál nő az igény, hogy még ha ilyen felemás, bizonytalan, nem teljesen megbízható eredményekre vezet is a tesztelés, jobban érzik magukat valahogy, magabiztosabbnak érzik magukat az emberek, hogyha egy ilyen tesztelésen átmennek.” Hozzátette, hogy a vakcina megérkezése után az átoltást is ugyanabban a rendszerben oldják meg, mint a tömeges tesztelést.

Egyébként Müller Cecíliára hivatkozva azt mondta, semmilyen bizonyíték nincs arra, hogy megkezdődött volna a fertőzés lassulása. „Az, hogy ez most megállt, ebből az is lehet, hogy majd felfele indul meg, meg az is, hogy majd lefele indul meg. De semmilyen bizonyíték nincs arra, hogy túl lennénk a nehezén.”