1709 óta a legnagyobb visszaesés jöhet idén a brit gazdaságban

külföld
2020 november 25., 16:04

A brit pénzügymini1szter szerint több mint három évszázada nem mért mélységű recessziót okoz a brit gazdaságban a koronavírus-járvány.

Rishi Sunak a költségvetésről és a gazdaság állapotáról szóló, szerdán tartott szokásos őszi parlamenti beszámolójában elmondta: a kormány számára hivatalos előrejelzéseket készítő és a felelős költségvetési politika felett őrködő szervezet (Office for Budget Responsibility, OBR) modellszámításai azt valószínűsítik, hogy a brit hazai össztermék (GDP) az idén 11,3 százalékkal zuhan.

Rishi Sunak kijön a Downing Street 11-ből 2020. november 25-én.
photo_camera Rishi Sunak Fotó: David Cliff/NurPhoto via AFP

Az OBR kimutatása szerint ilyen mértékű visszaesésre 1709 rendkívül zord tele óta nem volt példa a brit gazdaságban. Az OBR várakozása alapján a járvány megfékezését célzó korlátozások enyhítésével a gazdasági kilábalás is megkezdődik: a szervezet 2021-re 5,5 százalékos, 2022-re 6,6 százalékos GDP-növekedésre számít.

Szerdai tájékoztatójában Rishi Sunak hangsúlyozta ugyanakkor: ezzel együtt sem várható, hogy a brit gazdaság teljesítménye 2022 negyedik negyedéve előtt visszatér a koronavírus-válság előtti szintre. Szerinte a járvány által a gazdaságon ejtett sebek valószínűleg tartósak lesznek. Sunak kijelentette: a brit GDP-érték előreláthatóan még 2025-ben is hozzávetőleg 3 százalékkal elmarad az idei költségvetésben arra az évre valószínűsített szinttől.

A pénzügyminiszter által ismertetett 217 oldalas OBR-előrejelzés központi forgatókönyve szerint a brit közfinanszírozás hiteligénye a jelenlegi, 2020-2021-es pénzügyi évben 393,5 milliárd fonton (160 ezer milliárd forint) tetőzik. Ez a hazai össztermék 19 százalékával egyenlő államháztartási hiánynak felel meg, és békeidőbeli rekordnak számít.

Szerdán ismertetett tanulmányában az OBR közölte, hogy a GDP-arányos államháztartási hiány még a kedvező előrejelzési forgatókönyv megvalósulása esetén is eléri a 17 százalékot a jelenlegi pénzügyi évben, a kedvezőtlen forgatókönyv-változat pedig 22 százalékos deficittel számol. A brit államadósság már az év közben is időarányos rekordot döntött.

A brit statisztikai hivatal (ONS) legutóbbi adatai szerint a folyó pénzügyi év szeptemberben zárult első felének végén a nettó brit államadósság-állomány 2059,7 milliárd font (835 ezer milliárd forint) volt, 259,2 milliárd fonttal több, mint egy évvel korábban. Ez a nettó államadósság-tömeg az ONS számításai szerint a brit hazai össztermék 103,5 százalékának felel meg.

Ez hatvan éve nem mért csúcs. A statisztikai hivatal visszatekintő adatsora szerint a közszféra GDP-arányos adósságrátája legutóbb az 1960-ban véget ért pénzügyi évben volt ennél magasabb: akkor 108 százalékos államadósság-rátát mértek.

Ezt megelőzően közvetlenül a második világháború után volt ennél magasabb a brit adósságteher: az 1946-1947-es pénzügyi év 249 százalékos GDP-arányos államadósság-rátával zárult.

A járvány súlyos hatásait a reálgazdasági mutatók is jelzik: február és április között - a járvány megfékezését célzó akkori országos zárlat időszakában - soha nem mért ütemben, 25,3 százalékkal zuhant a brit hazai össztermék, és áprilisban is példátlan mértékben, 19,5 százalékkal esett a GDP-érték az előző hónaphoz képest.

Rosszak a munkaerőpiaci kilátások is: előrejelzések szerint jövő nyárra a munkanélküliek száma 2,6 millióra nőhet, ami 7,5 százalékos munkanélküliséget jelent, melyhez hasonló a 2008-as válság után fordult elő legutóbb. (MTI, BBC)