50 ezer lazac szökött meg Tasmaniában, környezetvédők a helyi ökoszisztémában okozott pusztítástól tartanak

ÁLLAT
2020 november 25., 17:18

Egy halgazdaságból szökött ki 50 ezer lazac Tasmaniában, és környezetvédők szerint a halak komoly károkat tehetnek a helyi ökoszisztémában. A lazacok egy hétfői tűzeset után tudtak kiszökni, melyben megrongálódott az elkerítésükre használt felület is, írja a Guardian.

A halakat korábban tulajdonló vállalat, a Huon Aquaculture vezetője, Peter Bender szerint a halak nem jelentenek semmiféle környezeti veszélyt, és a megszökött lazacok általában eleve nem húzzák sokáig: amelyik halakat a fókák nem eszik meg, azokat majd horgászok fogják ki.

A fotó csak illusztráció
photo_camera A fotó csak illusztráció Fotó: Anatoliy Cherkasov/NurPhoto via AFP

Mások viszont nem értettek egyet ezzel a megközelítéssel: egy helyi szervezet elnöke, Peter George szerint ez olyan, mintha valaki azt állítaná, hogy egy szennyvízszivárgás is jó dolog, hiszen tápanyagok jutnak így vissza az élelmiszer-láncba.

A vállalat egy 2018-as tanulmányra hivatkozik, ami szerint a kiszökő halak jellemzően nem okoznak károkat a helyi ökoszisztémáknak. Szerintük a halgazdaságban szaporított lazacok jellemzően nem táplálkoznak a helyben őshonos fajokkal.

George ugyanakkor nem volt meggyőzve: szerinte azonnali vizsgálatra van szükség, hogy kiderítsék, mekkora veszélyt jelent a helyi vizek élővilágára a gigantikus lazacraj.

A vállalat szóvivője közölte, hogy nincs tervük arra, hogy bárhogy megpróbálják befogni a halakat, mely amúgy a tenyésztett állománynak mindössze 1 százalékát tette ki. Becslésük szerint mintegy 50-52 ezer, egyenként négy kilogrammos példány szökhetett ki.

Az Environment Tasmania képviselője, Laura Kelly szerint a nemzetközi szakirodalom egyetért abban, hogy a nagy lazacszökések képesek befolyásolni az ökoszisztémákat: a rengeteg új hal miatt például sok hal éhen halhat, és szintén a már említett 2018-as tanulmány azt találta, hogy a megszökött lazacok igenis szorítottak ki vadon élő halakat.