Szigorítják a korlátozásokat Nagy-Britanniában, de az eddigi legnagyobb számban szavaztak Johnson ellen saját párttársai

külföld
2020 december 01., 20:44

Szigorítják a Nagy-Britanniában érvényes korlátozásokat szerda reggeltől: erről döntött kedd este a brit parlament. A képviselők közül 291 támogatta a szigorítást, míg 78 ellenezte.

Ugyanakkor a kormányzó Konzervatív Párt 55 képviselője a szigorítás ellen szavazott, ami az eddigi legkomolyabb tory ellenállást jelenti a kormányzó Boris Johnson akaratával szemben. A konzervatív holdudvarban és a sajtóban is sokan vannak, akik kevesebb korlátozást szeretnének, elsősorban a gazdaság védelmére hivatkozva. Ezek a hangok most nagyobb számban jelentek meg a parlamentben is.

photo_camera Fotó: JESSICA TAYLOR/AFP

A Munkáspárt képviselőinek elvben tartózkodnia kellett volna, miután a párt vezetője, Keir Starmer közölte, hogy elismerik ugyan, hogy szükség van a korlátozásokra, de nem voltak meggyőzve arról, hogy a kormány javaslatai működőképesek. De így is volt 15 munkáspárti képviselő, aki nemmel szavazott.

Az általános korlátozás helyett bevezetett háromfokozatú angliai készenléti rendszerben alacsony fokozat nincs, a legalacsonyabb, egyes szint is közepes riasztási fokozatnak számít, a kettes szint magas, a hármas szint nagyon magas járványkészültséget jelent a hivatalos meghatározás alapján.

A brit kormány járványügyi korlátozó intézkedései rendszerint csak Angliára terjednek ki, mert az egészségügyi szabályozás az Egyesült Királyság többi országában - Skóciában, Walesben és Észak-Írországban - a helyi kormányok hatáskörébe tartozik.

Az 56 milliós Angliában él ugyanakkor az Egyesült Királyság lakosságának 85 százaléka.

A sávos rendszeren belül szerdától a második, vagyis magas készültségi szint hatálya alá kerül Anglia legnagyobb része a tízmilliós Londonnal együtt.
Több nyugat-, közép- és észak-angliai járványgócban, köztük Bristolban, Birminghamben, Newcastle-ban, Leedsben, Sheffieldben, Manchesterben és Yorkban, valamint a délkeleti Kent megyében viszont a hármas, nagyon magas készültségi szint lép életbe.

A legalacsonyabb, egyes - vagyis közepes - készültségi szint csak három országrészben, a délnyugat-angliai Cornwall megyében, a cornwalli partoktól 40 kilométerre délnyugatra fekvő Scilly-szigeteken és a dél-angliai partok közelében lévő Wight-szigeten lesz érvényes.

Mindez azt jelenti, hogy szerdától 55 millió angliai lakos - a teljes lakosság 99 százaléka - a magas vagy a nagyon magas készültségi szint hatálya alá kerül.

De több konzervatív képviselő szerint a rendszer nem elég precízen lett célozva, túl szigorú és nincs mögötte bizonyíték. (BBC, Financial Times, MTI)