Elbontanák az Agrárminisztérium épületének egy részét, hogy háromszintes mélygarázst építsenek alá

Budapest
2020 december 03., 16:38

Ha a kormány is rábólint, elbonthatják a Kossuth téren lévő Agrárminisztérium épületének egy jelentős részét, majd egy háromszintes mélygarázst építhetnek oda, hogy aztán több változtatással, egy korábbi állapotot figyelembe véve építsék vissza az épületet.

Az erről szóló építészeti terveket a Partizán szerezte meg, és a tervek valódiságát megerősítette a csatorna csütörtöki műsorában Wachsler Tamás, a Kossuth tér átépítéséért felelős Steindl Imre Program vezetője is. Az átalakítás terveiről a napokban hosszan írt a VálaszOnline is.

link Forrás

Az Agrárminisztérium épülete 1885 és 1887 között épült Bukovics Gyula tervei alapján, és átadása óta a minisztérium otthonául szolgál, azaz a legrégebb óta használatban lévő kormányzati épület az országban.

A Partizán adásában a terveket Csomay Zsófia, Ybl-díjas építész értékelte, aki beszélt arról, hogy a minisztérium épületének jelentősége az egész városrésszel együtt értelmezhető.

Az épület legismertebb részéhez, a Kossuth tér felé néző homlokzathoz a tervek szerint nem fognak hozzányúlni, ugyanakkor a tervek így is jelentős átalakításról szólnak: a Kozma Ferenc utca felőli oldalon ugyanis egy passzázst vájnának az épülete, amely jelenleg csak a Kossuth tér felé nyílik meg.

photo_camera Fotó: Wikipedia

Csomay kifogásolta azt is, hogy az épületből egy nagyobb részt el fognak bontani, hogy megépíthessék a mélygarázst, ez pedig azzal járhat, hogy kicserélődnek régi anyagok, az egykori faelemek helyére modern, vasbeton anyagok kerülnek, amitől az egész épület megváltozhat. Az építész beszélt arról is, hogy a tervekkel kapcsolatban a legkomolyabb gondja, hogy nagyon sokba fog kerülni, a három szintes mélygarázs kialakítása is komoly technikai kihívás lesz, és szerinte kérdés, hogy avalóban erre a beruházásra kéne-e a kormánynak sok pénzt elköltenie, mely nélkül amúgy az ország remekül ellenne. Hangsúlyozta, hogy a járvány hatására csak még inkább felszínre került, hogy milyen komoly problémák vannak az oktatás, a mélyszegénység vagy a szociális lakhatás terén.

Költségvetési számításokat még nem ismerni, de az építész szerint több tízmilliárd forintos nagyságrendről lehet szó. Hasonlóan látja ezt az épület átépítéséért felelős Steindl Imre Program vezetője, Wachsler Tamás is, aki az adás második felében volt a Partizán vendége.

Wachsler Tamás hangsúlyozta, hogy a Partizán birtokába jutott terv jelenleg engedélyeztetés alatt áll, és még a mélygarázsról sem született kormányzati döntés, de ő bízik benne, hogy a kormány rá fog bólintani.

A Kossuth tér átalakításáért felelős építész szerint magához az Agrárminisztérium épületéhez mindenképp hozzányúltak volna, ugyanis az épület régi problémája, hogy nem alkalmas irodaháznak, mivel az irodák nem a két utcafronton helyezkednek el, hanem iroda-iroda-folyósó felosztással, és emiatt a középső irodákba se természetes fény, se levegő nem jut elég.

Wachsler elmondása szerint ez egy olyan régi probléma, hogy már 1906-ban tervpályázatot írtak ki miatta, és a harmincas években történt is kisebb beavatkozás, de ettől még az irodák egy része sötét maradt. És mivel ennek az épületnek most jön el az első komolyabb rehabilitációja, úgy döntöttek, hogy hozzányúlnak ehhez a problémához is.

Csomay Zsófia a mélygarázs építését is kifogásolta, hiszen elmondása szerint a világon mindenhol arra törekednek, hogy kevesebb autó legyen a belvárosokban, ehhez képest a város közepére épített mélygarázs csak bevonzhatja az autóforgalmat. Wachsler ezzel kapcsolatban azt mondta, hogy eredetileg is terveztek mélygarázst a Kossuth tér átépítése során, de az eredeti terv, hogy az az Összetartozás emlékhelye alá kerüljön, végül nem valósult meg. Így született meg a mostani terv,

Az épület műemléki védettséget élvez, és Wachsler úgy gondolja, hogy az elkészült tervek nem ütköznek a műemlékvédelmi törvénnyel, azaz zöld utat kaphat a jelentős bontással járó munka.

A főépítész sem kívánt konkrétabb becslésekkel élni, többek között azért, mert mint elmondta, nem akar súgni a majdani ajánlattevőknek, de a több tízmilliárd forintos összeget ő is reálisnak tartja.

A mélygarázzsal kapcsolatban a műsor végén még elmondta, hogy az szerinte egy értelmes vita lehet, hogy szükség van-e erre egyáltalán a belvárosban, de szerinte érdemes figyelembe venni, hogy ez a vidékfejlesztéssel foglalkozó minisztérium, ahol az ország minden részéből megfordulnak az emberek. Ráadásul ez a garázs lesz a szomszédos épületbe költöző Kúria garázsa is, és nagyjából 260 parkolóhely lesz majd, miközben a két épületben akár 1300 ember is dolgozhat majd.

Wachsler Tamás a műsor végén még elmondta, hogy a beruházásról nincs formális egyeztetés a Karácsony Gergely vezette fővárosi önkormányzattal, de informálisan azért tudnak a tervekről, hiszen például a BKK-nak is szóltak, hogy ideiglenesen át kell majd helyezni a troli nyomvonalát.