Felrobbantották a CIA egyik ügynökét Szomáliában

külföld
2020 december 03., 09:52

Életét vesztette a CIA egyik kéme Szomáliában egy novemberi rajtaütés során. A Guardian helyi hírszerzési forrásokból származó értesülései szerint az amerikai hírszerző egy katonai különítménnyel éppen rajtaütni készült a dzsihádista Shabaab milícia legfőbb bombagyárosán, amikor autóba rejtett pokolgépet robbantottak mellettük. A CIA-ügynökön kívül négy szomáliai katona is életét vesztette a merényletben.

A Shabaab hajtotta végre tavaly Kenyában azt a bombatámadást, amiben egy amerikai katona is életét vesztette.

A Guardian tudomása szerint a CIA-ügynök Gendershében, Egy Mogadishutól 50 kilométerre levő tengerparti faluban készült rajtaütésre. Szomáliai hírszerző forrásuk elmondása szerint az amerikaiak által kiképzett szomáliai kommandó, a Danab alakulata amerikai különleges erők támogatásával készültek a rajtaütésre. "Éjjel kettőkor repültünk be. A katonák kiszálltak a helikopterből, hogy a bokrok közt, gyalog közelítsék meg a célpontot, amikor hatalmas bomba robbant, és megölte amerikai barátunkat és négy tisztünket" - mondta.

Az akciót hírszerzési értesülésekre alapozták, mely szerint aznap éjjel a Shabaab három parancsnoka, köztük a bombagyáros Abdullahi Osman Mohamed is Gendershében lesz. Az "Ismail mérnök" néven is ismert Mohamedet az amerikai kormányzat nemrég "különlegesen minősített globális terroristává" nyilvánította, ez alapján az amerikai joghatóság alá eső vagyonát befagyaszthatják, és amerikai állampolgárok nem üzletelhetnek vele.

A 36 éves Mohamed nem csupán a Shabaab legfőbb bombagyárosa, de a terrorszervezet sajtóosztályát is ő vezeti, és a mozgalom "emírjének", Ahmed Diriyének is közeli tanácsadója.

A gendershei akció teljes kudarc volt. A robbantás után negyven percen át tartó tűzharc bontakozott ki, ami a szomáliai és amerikai katonák visszavonulásával zárult. "A művelet nem volt sikeres, nem kaptuk el őket" - mondta a Guadiannak a szomáliai hírszerző.

A támadásban meghalt CIA-ügynök személyazonosságát nem hozták nyilvánosságra. A New York Times úgy értesült, hogy az amerikai hírszerzés különleges félkatonai alakulatának, a Különleges Tevékenységek Központjának (SAC) dolgozott, korábban pedig a haditengerészet kommandójánál, a SEAL-nél szolgált. A CIA nem kívánta kommentálni a történteket.