Az uniós szabályok kijátszása miatt sikerült megcsípnie a negyedik helyet Orbán Viktornak a Politico befolyási listáján

érdekes adat
2020 december 07., 07:14

Bár még nem lehet tudni, hogy a lap végül kit hoz ki elsőnek, de a cselekvők kategóriában Emer Cooke, az Európai Gyógyszerügynökség vezetője és Christine Lagarde, az Európai Központi Bank elnöke mögött Orbán Viktort tették a negyedik helyre. Ezzel a magyar miniszterelnök többek között Emmanuel Macron francia elnököt (ötödik), Recep Tayyip Erdoğan török elnököt ( hatodik) és Boris Johnson brit miniszterelnököt (kilencedik) is megelőzte.

link Forrás

Orbán leginkább azzal érdemelte ki az előkelő helyet, hogy a Politico szerint szorgalmasan építette az illiberális demokráciáját, miközben elkerülte az EU büntetéseit. Felidézik, hogy az elmúlt évtizedben két lépést előre, egy lépést hátra módszerrel haladva lebontotta az ország demokratikus intézményeit, amiért bár elindult ellene a 7-es cikkely szerinti eljárást, de a hasonló cipőben járó lengyelekkel összefogva bebiztosította megát a büntetés ellen.

De ennél is magasabb szintű játszmának tartják az uniós költségvetés vétója körüli vitát, aminek még nem látni a végét, de a lap szerint ez a patthelyzet arra ösztönözheti a nyugati diplomatákat, hogy kitalálják, hogyan lehetne döntéseket hozni Orbán megkerülésével. Ezzel pedig felmerül a kérdés: Mi értelme van annak, hogy Magyarország az EU-ben maradjon?