51 év után megfejtették a Zodiákus gyilkos egyik feladványát

bűnügy
2020 december 12., 09:54

Több mint ötven év után egy amatőr kódfejtőkből álló csapatnak sikerült megfejtenie az egyik legismertebb amerikai sorozatgyilkos egyik feladványát, amit a Zodiákus még 1969-ben küldött a San Francisco Chronicle szerkesztőségébe.

A Zodiákus gyilkos bizonyítottan öt embert ölt meg Kaliforniában a hatvanas években, de feltehetően még legalább harminc gyilkosságot követett el. Ügye azóta is megoldatlan, a mai napig nem tudják, ki volt. A gyilkosságok idején a rendőrségnek és különböző újságoknak több levelet is küldött, ezekben gyilkosságairól írt és kritizálta a nyomozást. A levelek közül négyet különböző kódnyelveken írt.

Az első kódolt üzenetet 1969-ben fejtette meg egy iskolai tanár és felesége. Abban az állt: „Szeretem ölni az embereket mert nagy élvezet nagyobb mint állatokra vadászni az erdőben hisz az ember mindenik állatnál veszélyesebb. A gyilkolás oly hihetetlen élményt jelent még élvezetesebb mint egy lánnyal lenni a legjobb része hogyha majd meghalok a paradicsomban fogok újjászületni és mindenki akit megöltem a rabszolgám lesz nem mondom meg nektek a nevem mert megpróbáljátok majd lelassítani vagy megakadályozni hogy további szolgákat gyűjtsek a halál utáni életemre ebeorietemethhpiti”. Az üzenet utolsó 18 betűjét máig nem sikerült megfejteni.

Egy másik üzenet megfejtését most egy belga, ausztrál és amerikai kódfejtőkből álló csapat hozta össze egy számítógépes programmal. Egyikőjük, David Oranchak már 2006 óta foglalkozik a Zodiákus rejtvényeivel. Megfejtésük szerint a gyilkos ezt írta:

„remélem nagyon élvezitek hogy próbáltok elkapni nem én voltam a tévéműsorban ami felvet velem kapcsolatban egy dolgot én nem félek a gázkamrától mert az a paradicsomba küld minél hamarabb és már most van elég rabszolgám akik majd nekem dolgoznak miközben másnak nincs semmije amikor a paradicsomba kerülnek ezért félnek a haláltól de én nem félek mert tudom hogy az új életem könnyű lesz a paradicsomban halál”

Az eredeti megfejtés így néz ki:

I HOPE YOU ARE HAVING LOTS OF FUN IN TRYING TO CATCH ME THAT WASNT ME ON THE TV SHOW WHICH BRINGS UP A POINT ABOUT ME I AM NOT AFRAID OF THE GAS CHAMBER BECAUSE IT WILL SEND ME TO PARADICE ALL THE SOONER BECAUSE I NOW HAVE ENOUGH SLAVES TO WORK FOR ME WHERE EVERYONE ELSE HAS NOTHING WHEN THEY REACH PARADICE SO THEY ARE AFRAID OF DEATH I AM NOT AFRAID BECAUSE I KNOW THAT MY NEW LIFE IS LIFE WILL BE AN EASY ONE IN PARADICE DEATH

A kód feltöréséről videó is készült:

link Forrás

(People/San Francisco Chronicles)